El pas alternatiu a Ribamala s'allargarà tot l'estiu

Les obres a la N-260 per reparar l'esvoranc acabaran la setmana vinent però ara es passarà a assegurar el talús de l'altra banda de la carretera | Els treballs afectaran de ple la temporada turística

Arnau Urgell
27 de juny del 2013
L'esvoranc de Ribamala es va produir a inicis de març. Foto: ElRipolles.info

El malson de les cues a Ribamala no s'acaba. Malgrat que la setmana vinent finalitzaran els treballs per tapar l'esvoranc de la N-260 entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, el pas alternatiu es mantindrà durant dos o tres mesos més per assegurar el talús que hi ha l'altra banda de la carretera. D'aquesta manera, els nous treballs continuaran tot l'estiu afectant de ple la temporada turística que la carretera és la principal via per accedir a Sant Joan i a tota la Vall de Camprodon. En global, s'acumularan un mínim de sis mesos amb afectacions al trànsit.

Les actuacions per reparar l'esvoranc, que van començar finalment a mitjans d’abril , hauran durat gairebé tres mesos. Ara, però, Foment vol aprofitar per reforçar el talús de l’altre costat de la carretera i per això el pas alternatiu de cotxes s’allargarà dos o tres mesos més. Així ho van consensuar ahir en una reunió el responsable de la Unitat de Carreteres a l’Estat a Girona, Jorge Verdú, i el president del Consell Comarcal del Ripollès i els alcaldes de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

Verdú, acompanyat d’un tècnic de l’enginyeria que du a terme les obres, va explicar als representants ripollesos que, mentre ha durat la reparació de l’esvoranc, s’han fet proves al talús de l’altra cantó de la carretera i s’han detectat punts inestables que cal reparar. Per això, han decidit donar continuïtat a aquesta obra d’emergència i posar una nova malla de cable de 12 mil·límetres amb uns ancoratges per subjectar-la a la roca i col·locar una barrera new jersey (estructura rígida de formigó) just a sota del talús perquè acumuli la grava que es pugui despendre de la paret i evitar que arribi a la carretera. Així doncs, a partir de la segona setmana de juliol, es podrà circular pel carril reparat ies tancarà la circulació per l’altre, donant continuïtat al pas alternatiu regulat per semàfors.

El president del Consell i els alcaldes van demanar a Verdú si es podria obrirla circulació pels dos carrils durant els caps de setmana, cosa que no serà possible per dificultats tècniques a l’hora de retirar la maquinària necessària per les obres. Finalment, van insistir en el fet que les obres estiguin acabades abans de l’inici del curs escolar, petició que, si les obres es desenvolupen amb normalitat, gairebé ja s’ha assegurat des de Carreteres de l’Estat.

Més obres a la N-260

Les obres per reparar l'esvoranc de Ribamala han esgotat en ocasions la paciència dels conductors, especialment durant el pont de la Segona Pasqua. Uns treballs que s'afegeixen a d'altres de continus i puntuals per asfaltar diversos trams de la carretera com la colònia Llaudet o el giratori de sortida de Sant Joan. Avui mateix, per exemple, hi havia pas alternatiu al túnel de Collabós, que comunica el Ripollès amb la Garrotxa.

Totes les notícies de l'esvoranc de Ribamala