Reglat el procés per ser nominat a Patrimoni de la UNESCO

El Govern aprova el primer decret que regula els procediments per presentar-hi candidatures, entre les quals la de la Portalada del Monestir de Ripoll

per NaciólaFlama.cat, 27 de juny de 2013 a les 10:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ripoll vol que la Portalada sigui Patrimoni de la Humanitat. Foto: Adrià Costa

El Govern va aprovar dimarts el primer decret del procediment d'elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. El decret obre la possibilitat que siguin els mateixos ciutadans o persones jurídiques les que puguin iniciar el tràmit de presentació de candidatures. Es dóna resposta així a una de les reclamacions històriques de les entitats que actualment treballen per presentar projectes a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Un procés que afecta la Portalada del Monestir de Ripoll que es pretén que sigui declarada Patrimoni de la Humanitat, com a molt, el 2016.


Amb aquesta nova regulació els ciutadans disposaran d'un model de formulari normalitzat, que es podrà obtenir al web del Departament de Cultura i que pretén adequar des del primer moment les sol·licituds als requisits que marca la Unesco de manera que es clarifiqui el procés que les entitats seguien fins ara.

El decret preveu l'elaboració d'un protocol que fixarà els criteris objectius i tècnics per decidir de manera objectiva quins béns poden ser candidats. Un cop instruït el procediment, les persones o entitats promotores de la candidatura i l'ajuntament del municipi on s'ubiqui el bé immoble objecte de sol·licitud podran explicar la seva posició respecte a la candidatura. L'objectiu és que les propostes plantejades des de Catalunya compleixin tots els requisits per a la seva inclusió en la llista indicativa que l'Estat espanyol presenta davant la Unesco.


Actualment a Catalunya hi ha sis conjunts monumentals declarats patrimoni mundial: l'obra de Gaudí, el Monestir de Poblet, el Palau de la Música Catalana, l'Hospital de Sant Pau, les esglésies romàniques de la Vall de Boí i el conjunt arqueològic de Tàrraco.

 

Participació