El Ripollès ha patit quasi 500 petits sismes en una dècada

En un mes i mig se n'han registrat set però sense que s'hagin percebut | El darrer que es va notar va ser el juny de 2012 i el més intens, el setembre de 2004

Arnau Urgell
26 de juny del 2013
Xemeneia de Queralbs amb una esquerda pel terratrèmol de setembre de 2004
Xemeneia de Queralbs amb una esquerda pel terratrèmol de setembre de 2004 | Janinia Irizarry/IGC
Xemeneia de Queralbs amb una esquerda pel terratrèmol de setembre de 2004. Foto: Janinia Irizarry/IGC

El Ripollès, com la resta del Pirineu, és una de les zones del país més actives sísmicament. En aquest sentit, en la darrera dècada (gener 2004-juny 2013) s'han produït quasi 500 petits terratrèmols. La majoria ni es perceben –se n'han produït set el darrer mes i mig que han passat absolutament inadvertits- però en algun cas, concretament el setembre de 2004, van arribar a provocar danys de certa importància.

En els darrers deu anys l'Institut Geològic de Catalunya ha registrat un total de 492 sismes, o el que és el mateix, un cada setmana de mitjana. El 2004 va ser precisament l'any amb major activat amb 207 terratrèmols mentre també destaca el 2012 amb 62. La resta s'han situat entre els 12 del 2007 i els 56 del 2005.

De moment, aquest 2013 està sent relativament tranquil. S'han registrat un total de 14 sismes però cap ha tingut prou magnitud perquè ni l'IGC ni l'Institut Geològic Nacional espanyol hagin publicat cap informe. El darrer mes i mig però sí que hi hagut bastant activitat amb set petits terratrèmols els dies 12, 13, 14 i 19 de maig així cim el 10 –el més important amb una intensitat de 0,5-, 13 i 14 de juny.

L'any passat entre els 62 sismes destacats en destaquen dos. El 8 de juny se'n va produir un de 2,6 graus a l'escala de Richter amb epicentre a Cavallera que va ser percebut per molta gent en diversos punts del Baix Ripollès i, fins i tot, d'Osona. Dos mesos després se'n va registrar un altre de 2,5 entre Campdevànol i Gombrèn però que pràcticament no va notar ningú.

Més enrere cal destacar el que es va produir el 25 de febrer de 2010 entre Sant Joan i Sant Pau de Segúries . Amb una intensitat de 2,4 graus i en plena nit va generar diverses trucades als serveis d'emergència tot i que sense provocar danys. Sí que en va provocar –amb esquerdes a l'Ajuntament i al campanar- un de 4,0 graus amb epicentre a Queralbs el 21 de setembre de 2004, considerat el més important de Catalunya en dues dècades i que va ser percebut en bona part del país (mapa). De fet, aquell mes va ser el de major activitat dels darrers quinze anys amb un total de 97 sismes.

Terratrèmols històrics

Les dades històriques de l'Institut Geològic de Catalunya indiquen que el Ripollès ha patit el terratrèmol més greu -a partir de la documentació existent- que hagi patit Catalunya en els darrers segles. Concretament va ser el 2 de febrer de 1428 i va quedar en la memòria popular com el "terratrèmol de la Candelera".

Amb l'epicentre a prop de Camprodon va assolir una magnitude IX-X a l'escala MSK, fet que suposa una "destrucció de general de les construccions". En aquest sentit s'ha documentat la destrucció total dels edificis de Queralbs i de Núria, la caiguda del campanar de Sant Joan de les Abadesses o greus danys als monestir de Ripoll i de Sant Pere de Camprodon entre altres. Un desastre natural històric que encara es recorda a Sant Joan tocant les campanes per Santa Àgata, patrona contra els terratrèmols, i que s'escau tres dies després de la Candelera.

Dos dels altres sismes més importants van ser el de 1152 a Ripoll (danys de magnitud VIII) i el de 1783 a Molló.

Informe del terratrèmol de Queralbs del setembre de 2004. Foto: IGC