Les ovelles transhumants arriben al pla d'Anyella

Redacció
25 de juny del 2013
Unes 1.300 ovelles van arribar al pla d'Anyella.
Unes 1.300 ovelles van arribar al pla d'Anyella. | CECR
Unes 1.300 ovelles van arribar al pla d'Anyella. Foto: CECR

Coincidint amb la vigília de Sant Joan, es va viure el segon episodi de la transhumància al llarg del camí ramader del Lluçanès en el marc de la iniciativa organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. En aquest cas van ser quasi mil caps de bestiar del ramat de Joan Picas que es van traslladar des del veïnat de Pruners de Campdevànol fins al pla d'Anyella. Es tracta d'un recorregut de 22 quilòmetres que aquesta família realitza des fa trenta anys i que aprofita per una banda el camí ral de Ripoll a la Pobla de Lillet i per un altre el camí dels animals de pota grossa entre Castellar de n’Hug i el pla d’Anyella.

A més, a la collada de Cal Ros, lloc tradicional de returada, va sumar-se al ramat un nou contingent de quatre cents caps, de la Pobla de Lillet, comandat pel jove pastor David Espelt. Les quasi 1.300 ovelles van passar per la plaça de can Fanxincó de Castellar de n'Hug recuperant una imatge que semblava que havia passat a la història.

De fet, més enllà de la iniciativa del Centre d'Estudis Comarcals, una de les millors notícies és que altres ramats s'estan afegint motu proprio a la iniciativa de tornar a passar pel camí ramader. És el cas d'Antoni Mirant, un jove pastor d'Igualada que hiverna a Orís, que el 19 de juny el va fer fent nit al Pujol de Llentes abans d'arribar a la jaça de Roc Blanc, a la Molina, on farà de majoral a l'estiu. A les cinc-centes ovelles de Mirant se li van afegir el centenar del jove ripollès Miquel Casas. També l’any passat el ramat de Josep Tubau, de can Graugés de Borredà, va pujar fins el pla d’Anyella fent el camí ramader.

La iniciativa també permet recuperar elements patrimonials de pedra seca vinculats a la transhumància. L'any passat es va rehabilitar una cabana al pla d'Anyella , enguany es vol fer el mateix en una altra i, a més, s'ha netejat un camí en vall al pla de Capdevila de les Llosses.

Galeries de fotos

Pas pel camí ramader 2013 (CECR)

Pas pel camí ramader 2012 (Arnau Urgell)

El ramat d'ovelles fent camí cap a Castellar de n'Hug. Foto: CECR