El Ripollès aposta per acostar la biomassa a les empreses

Redacció
19 de juny del 2013
Fira de la Biomassa, aquest dijous al matí.
Fira de la Biomassa, aquest dijous al matí. | Adrià Costa
El projecte pretén acostar la biomassa a les empreses privades. Foto: Adrià Costa

El Ripollès, poc a poc, s'està convertint en un referent en l'aprofitament de la biomassa forestal. Una aposta que, bàsicament, s'està realitzant des de les institucions públiques però que es vol que també vagin assumint les empreses privades. Per treballar en aquest camp el Consorci Ripollès Desenvolupament, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon han iniciat un projecte comú, denominat “Renowa’tt”. Empresa, Energia i Forest, que vol afavorir la implementació d'aquesta energia renovable així com l'eficiència energètica.

Es tracta d’una iniciativa, coordinada des del consorci ripollès i subvencionada pel SOC i el Fons social europeu d’acord amb el Programa d’ajuts a projectes innovadors i experimentals, que pretén assessorar les entitats públiques i empreses del territori en gestió energètica, gestió forestal, implementació de biomassa i càlcul de petjada de carboni. Alhora pretén formar les empreses en tots aquests àmbits i crear una xarxa de cooperació entre els diferents agents vinculats al món de l’energia.

Segons Josep Maria Farrés, president del Consorci Ripollès Desenvolupament, “el projecte apropa territoris, el Ripollès i la Vall del Ges, Orís i el Bisaura, que treballen amb un objectiu comú i apropa l’empresa pública i la privada en matèria d’eficiència energètica i biomassa”. El projecte consta d’un primer eix d’acció d’assessorament a les empreses amb la intenció de fer-les energèticament eficients i econòmicament més viables. L’objectiu és treballar amb quinze empreses del Ripollès i quinze de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, així com amb ajuntaments d’ambdós territoris.

Un segon eix d’actuació del projecte és el de la formació, que començarà aquest proper divendres 21 de juny amb un seminari de gestió forestal. També hi haurà un curs de producció de biomassa (10 i 11 de juliol), un de gestió energètica a l’empresa (setembre), un de gestió de paisatge, pastures i boscos mitjançant la ramaderia (octubre), un sobre coaching per empreses forestals pioner a Europa (del 17 de setembre al 10 de desembre), seminaris de gestió energètica i, finalment, formació especialitzada per instal·lacions de caldereria.

Segons Rosa Vestit, presidenta del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, “es tracta de formar bé a la gent perquè s’hi pugui dedicar professionalment i fer-ho seguint tot el cicle, des del treball al bosc fins a la instal·lació de la caldera”. Vestit ha afegit que “al Ripollès hi tenim tot el cicle funcionant i a la Vall del Ges i al Bisaura hi tenim el Centre de Desenvolupament Forestal. Ambdós territoris, doncs, es complementen per crear i potenciar aquest filó d’ocupació”. Finalment, el projecte, que finalitzarà el 31 de desembre de 2013, inclou un tercer eix d’acció per crear d’una xarxa virtual d’actors vinculats al món de l’energia per tal de coordinar-se i poder fer transferència de coneixement i bones pràctiques.

En la línia del projecte liderat pel Consorci Ripollès Desenvolupament cal destacar que en els darrers mesos diverses empreses, sobretot empreses turístiques, han instal·lat calderes de biomassa: el Resguard dels Vents de Ribes, el Grèvol de Llanars, el Calitxó de Molló, Cal Mariner de Sant Pau de Segúries, entre altres. De fet, un estudi va determinar que a la Vall de Camprodon hi havia quatre vegades més de matèria primera que la necessària per abastir aquest sector.

Totes les notícies sobre la biomassa al Ripollès