Les bèsties de foc ocupen Ripoll

Els Diables de Ripoll, en el marc de la Capitalitat Cultural, van reunir dissabte 14 colles

Redacció
17 de juny del 2013
La mainada tampoc va fallar a la Mostra del Bestiari Festiu.
La mainada tampoc va fallar a la Mostra del Bestiari Festiu. | Joan Parera
 La mainada tampoc va fallar a la Mostra del Bestiari Festiu. Foto: Joan Parera

Els Diables de Ripoll, com no podia ser d'altra manera, també s'han sumat a la Capitalitat de la Cultura Catalana. Dissabte seran els amfitrions de la XII Mostra Representativa de Bestiari Festiu de Catalunya, un esdeveniment que ha substituït per un any la Trobada de Dracs per un Sant Jordi Festiu, i que va atraure a la vila una trentena de bèsties de catorze colles d'arreu del país. L'objectiu assolit era oferir una visió de la diversitat del bestiari festiu dels Països Catalans: dracs i altres éssers fantàstics, mitològics, bèsties infernals, animals de granja, salvatges, prehistòrics, mulasses, etc.

Des dels Diables de Ripoll celebren l'èxit d'un esdeveniment que va portar a la vila quasi 400 persones que va acabar a la nit amb l'esdeveniment de foc més gran vist mai. Les enceses individuals davant de l'Ajuntament van acabar amb una espectacular encesa col·lectiva de tot el bestiari.

A la mostra hi havia totes les bèsties de foc del Ripollès –el Cavall del Comte Arnau de Gombrèn –que no té colla i només surt un dia a l'any; els Dracs i Diables de Ribes (Troquiter, Groc, Roig, Flama i Desdentegat), que van debutar el Sant Joan de 2012; així com les Mulasses de Sant Joan, ara que s'està tirant endavant una nova colla- i, com no podia ser d'altra manera, el Lluert del Coll de Canes i el Gall de Ripoll.

També cal destacar la presència del Mamut Vènux de Sant Vicenç dels Horts, el Gripau de les Bruixes del Nord de Sabadell, el Borinot del Foc del Vendrell, el Cabró de les Franqueses i el Gos Cancerver de Canovelles, entre altres. Cal recordar que de trobades com aquesta també se'n realitzen de “temàtiques”, per exemple els Diables de Ripoll van “estrenar” el seu Gall en la Mostra de Bestiari de Ploma que se celebra a Vilafranca del Penedès.

En el marc de la Mostra Representativa de Bestiari Festiu es va organitzar un petit concurs d'Instagram. A l'entorn del hashtag #instabestiari es van publicar unes 35 imatges a la popular xarxa social de fotografies amb filtres. Els guanyadors han estat @gemgem1402 (modalitat dia) i @solerfuelex (modalitat nit).

Galeries de fotos

Mostra de Bestiari Festiu 2013: tarda (Joan Parera)

Trobada de Dracs 2012 (Arnau Urgell)

Trobada de Dracs 2011 (Eudald Hueso i Gerard Garcia)

Trobada de Dracs 2010 (Diables de Ripoll i Arnau Urgell)