Ciutadans denuncia Ripoll per exercir la sobirania fiscal

La delegació del Govern espanyol també ha presentat un requeriment per aquesta qüestió i dos més per la manca de la bandera espanyola i declarar-se "territori català lliure"

Arnau Urgell/Quico Sallés
14 de juny del 2013
Ciutadans s'afegeix a l'ofensiva contra els ajuntaments sobiranistes. Foto: Arnau Urgell

El partit espanyolista Ciutadans ha denunciat l'Ajuntament de Ripoll i els altres deu municipis que fa unes setmanes van abonar els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. Ho han fet presentant un escrit a l'oficina central de la hisenda espanyola per tal que actuï contra els consistoris que ja han exercit la sobirania fiscal.

El secretari general del partit, Matías Alonso, ha afirmat en presentar la denúncia que “no demanen la lluna, només que es compleixi la llei per part de l'administració pública perquè ingressi els impostos on correspon”. C's exigeix així a l'administració tributària que “vigili, faci un seguiment i actuï en conseqüència” davant “faltes administratives i fins i tot possibles delictes de prevaricació i de frau a la hisenda pública” per part d'ajuntaments com Ripoll.

En el seu escrit Ciutadans demana "igualtat davant la llei als càrrecs públics" perquè Hisenda “obre expedient i sanciona directament si es tracta d'una empresa o d’un ciutadà”. "Els ajuntaments no paguen impostos, liquiden impostos recaptats als ciutadans i no poden confiscar-los i dirigir-los on els sembli”, ha sentenciat.

Tres requeriments de la delegació del Govern espanyol

La denúncia del partit liderat per Albert Rivera –que a les darres eleccions al Parlament tot just va aconseguir un 2,0% de vots a la comarca- se suma a l'ofensiva de la delegació del Govern espanyol. En aquest sentit, segons ha explicat l'alcalde Jordi Munell a ElRipollès.info, María de los Llanos de Luna els ha enviat fins a tres requeriments relacionats amb el procés sobiranista. Concretament, se'ls ha donat deu dies de termini per explicar l'acord per exercir la sobirania fiscal, pel fet de declarar-se "territori català lliure" així com per no tenir hissada la bandera espanyola.

Munell ha assenyalat que la delegació del Govern espanyol deu tenir "poca feina" per poder dedicar-se a empaitar els municipis que fan gestos a favor de la independència al mateix temps que s'ha mostrat molt tranquil per la denúncia de Ciutadans. "És un procediment totalment legal que a la pràctica equival a delegar en el gestor el pagament de la renda" ha explicat. Cal recordar que l'Agència Tributària catalana quatre dies després de rebre els impostos els traspassa a l'administració espanyola.

A banda de Ripoll, aquest segon trimestre també exerciran la sobirania fiscal sis municipis més de la comarca: Campdevànol, Pardines, Molló, Vallfogona de Ripollès, Planoles i Campelles.