La neu també obliga a modificar el traçat de l'Emmona

Òscar Pérez (ultratrail) i Núria Picas (marató) són els grans favorits d'una prova que tot i evitar les cotes més altes manté distàncies i desnivells | S'assoleix l'objectiu de superar els 500 inscrits

Arnau Urgell
13 de juny del 2013
Més de 500 participants participaran dissabte a l'Emmona. Foto: Marc Cargol

La UE Sant Joan ja ho té tot a punt per la disputa de la quarta edició de l'Emmona, una de les curses de muntanya més dures del país. Tanmateix, tal i com va passar amb els Bastions, l'organització s'ha vist obligada a modificar el recorregut de la prova a causa de la neu que encara s'acumula a les muntanyes. Tot i evitar les cotes més altes, tant la ultratrail com la marató –la novetat d'enguany- pràcticament manté distàncies i desnivells en unes curses que per primera vegada superen els 500 inscrits.

La ultratrail tindrà un total de 105,8 quilòmtres i 8.283 metres de desnivell. Sortirà del passeig del Comte Guifré de Sant Joan de les Abadesses a les sis del matí i enfilarà cap a Pardines passant pel Puig Estela. Des d'allà es pujarà fins al coll de Tres Pics que en aquesta ocasió ha esdevingut el sostre de la prova (2.395 metres). És a partir d'aquest punt on l'Emmona ha viscut la principal modificació. “En zones com el Bastiments-pic del Freser hi ha cornises de neu molt perilloses que podrien desencadenar allaus” explica Jordi Miguel de la UE Sant Joan. “En altres punts com el pic de l'Infern encara hi ha molt gel i s'havia de garantir la seguretat dels participants” afegeix.

Aquest fet i les limitacions derivades de la nidificació de la perdiu blanca han acabat fent prendre la decisió de fer un “canvi radical” en el recorregut. Des dels Tres Pics se saltarà a Coma de Vaca des d'on es farà un gran descens fins a la central de Daió per acabar pujant a Núria –punt on acabarà la marató- pel Camí Vell. La impossibilitat de pujar el Puigmal farà que la prova continuï cap a Fontalba i el refugi del Corral Blanc. Es manté el tram Planoles, la Covil, Campelles, Ribes i Taga però s'allargarà el final. En aquest sentit després del coll de Jou es pujarà a Sant Amand i es passarà per Saltor abans d'arribar a la plaça Major de Sant Joan (nou punt d'arribada). El més ràpid ho pot completar en 14-15 hores mentre que els més lents tindran un límit de 36.

Òscar Pérez i Núria Picas, grans atractius

En el vessant esportiu un dels grans favorits per guanyar la ultratrail és l'alacantí Òscar Pérez, vencedor de la Tor des Geants 2012, una cursa de 300 quilòmetres que es disputa als Alps. També hi haurà el cinquè classificat de l'Emmona 2012, el barceloní Pau Vives. Per altra banda, un equip de periodistes de TV3 correrà la cursa per recaptar fons per a La Marató . En canvi, l'exciclista professional Roberto Heras no podrà participar a causa d'una lesió.

En dones la principal batalla es viurà a la marató. El gran atractiu serà la presència de Núria Picas, campiona del món de l'especialitat, que haurà de lluitar, entre altres, amb Olga Manko, guanyadora de les dues darreres ultratrails. També destaca la presència de les joves Tina Bes i Naila Jornet.

Més enllà de noms propis, l'Emmona ha aconseguit l'objectiu d'assolir els 500 participants, 284 a la ultratrail i 228 a la marató. L'any passat la prova va coronar Arnau Julià com a primer campió català de l'especialitat. De 342 inscrits, 286 van prendre la sortida i 181 van aconseguir arribar a la meta. D'aquesta manera, tal com s'esperava, l'autoexclusió de la Copa FEEC-Lafuma no ha suposat un retrocés en el nombre d'inscrits. De fet, la decisió de l'organització forma part d'un ambició pla per tal que la prova, de la mà de l'empresa Zoopa, esdevingui un referent a nivell europeu.

Tot plegat no seria possible sense els més de 300 voluntaris que col·laboren en l'organització de la prova. "Enguany més que mai cal agrair el seu esforç" explica Jordi Miguel que recorda que ha calgut marcar de nou la meitat del recorregut.

Perfil i recorregut de la ultratrail de 106 km

Perfil i recorregut de la marató de 42 km
 


Galeria de fotos 2012 (Arnau Urgell i Marc Cargol)

Resultats finals Emmona 2012 (pdf)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
ControlDistànciaHorari primer corredorTancament control maratóTancament control ultra
Sant Joan 0,0 06:00    
Pardines 14,9 07:40 10:00 11:15
Tres Pics 25,1 08:45    
Central de Daió 34,9 09:50    
Núria 41,5 10:30 18:00 20:00
Corral Blanc 54,8 12:00    
Planoles 58,4 12:20   02:30
Campelles 77,7 15:00    
Ribes 82,2 15:40   10:30
Taga 87,8 17:10    
Saltor 93,5 18:00    
Sant Joan 107,5 20:00   18:00