Tercera Vaca d'Or consecutiva del Mas la Roca

El santoaní Josep Maria Vergés es manté com el ramader amb el millor lot de vaques frisones

Arnau Urgell
12 de juny del 2013
Josep Maria Vergés, del Mas la Roca de Sant Joan, al moment de recollir el guardó.
Josep Maria Vergés, del Mas la Roca de Sant Joan, al moment de recollir el guardó. | Adrià Costa
Josep Maria Vergés, del Mas la Roca de Sant Joan, al moment de recollir el guardó. Foto: Adrià Costa

El ramader santjoaní Josep Maria Vergés, del Mas la Roca, ha aconseguit per tercer any consecutiu el guardó de la Vaca d'Or en la modalitat de morfologia. El premi, lliurat aquest dimecres a Vic, l'atorga la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC) reconeix l’explotació amb el millor lot d'aquesta raça de vaca lletera.

Concretament quantifica 16 caràcters descriptius primaris agrupats en estructura i capacitat (25%), estructura lletera (15%), braguer (40%) i potes i peus (20%). Un any més, la puntuació de l'explotació del Mas la Roca ha augmentat i ha aconseguit col·locar tres dels 24 exemplars per sobre dels 90 punts (una més que el 2012). Es tracta d'una dada excepcional perquè arreu de Catalunya hi ha poques granges amb alguna vaca per sobre aquest llindar.

Vergés, en declaracions a ElRipollès.info, ha expressat la seva gran satisfacció per rebre aquest reconeixement per tercer any consecutiu. "És la suma de la il·lusió i de la constància" relata. En aquest sentit explica que cal molta paciència per tal de seleccionar els toros i les vaques per aconseguir unes vedelles "quasi perfectes". "Un premi com aquest reconeix l'esforç que fem dia a dia" conclou.

Vergés s'acostuma a autocomparar amb Messi. De fet, en l'acte de Vic els organitzadors han recordat que mentre l'astre argentí ja acumula quatre pilotes d'or consecutives el ramader santjoaní ja va per la tercera. La casualitat ha fet que aquest mateix migdia transcendís que la fiscalia acusa el jugador blaugrana d'un delicte de presumpte frau fiscal. "Potser podrem aprofitar aquest fet per atrapar-lo l'any vinent" ha comentat de manera irònica.

Galeria de fotos de l'acte de lliurament de la Vaca d'Or (Adrià Costa)