Cop de porta a Teredo Oils

La reunió sol·licitada per l'empresa amb el Consell Comarcal no dura ni vint minuts | “Ha fet el viatge en va” assegura Miquel Rovira que recorda l'oposició frontal d'institucions i societat civil

Arnau Urgell
11 de juny del 2013
Les institucions del Ripollès mantenen la negativa taxativa als projectes d'investigació i extracció d'hidrocarburs. Aquest és el missatge que s'ha endut Ignacio Ozcariz, representant de Teredo Oils, que avui al migdia s'ha reunit amb el president del Consell Comarcal, Miquel Rovira, i l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué. La trobada, sol·licitada per l'empresa per intentar reactivar el permís retirat, no ha durat ni vint minuts. “Ha fet el viatge en va” li ha dit Rovira.

La nova tàctica de Teredo passa per intentar “implicar el territori” en el seus projectes per explotar hidrocarburs al Ripollès, la Garrotxa i Osona. Ara, després de quedar-se sense el permís Ripoll, afirmen que es vol centrar en la recerca de petroli amb unes estimacions molt optimistes: 30.000 barrils diaris.

L'empresa va demanar divendres passat una reunió amb el president del Consell Comarcal i aquest ha convidat al seu torn els alcaldes afectats (només hi ha anat el de Sant Joan). El seu objectiu era convèncer els representants institucionals que el projecte podia ser de profit pel Ripollès i que havien de participar a l'hora de dissenyar-lo. Unes idees que han topat amb la posició de Miquel Rovira: “Li hem recordat que ens mantenim ferms amb el Compromís d'Orís: cinc consells comarcals i 64 municipis vam deixar clara la nostra oposició”.

La impossibilitat d'assolir cap acord ha fet que la reunió no arribés als vint minuts. “Li he comentat que havia fet el viatge en va i l'he aconsellat que no vagi enlloc més” ha explicat a ElRipollès.info Miquel Rovira. En aquest sentit ha recordat que no es tracta d'una oposició que es limiti a les institucions “sinó que tota la societat civil hi està en contra”.

Una operació especulativa

L'intent de Teredo de ressuscitar el projecte Ripoll –que afectava 50.000 hectàrees entre les tres comarques- sembla donar la raó als temors expressats per les plataformes antifràcking. En aquest sentit, el geòleg Llorenç Planagumà assegura que tot plegat pot tractar-se d'una maniobra especulativa. “L’objectiu real és poder disposar del permís per realitzar alguna prova d’explotació simulant rendibilitat i després vendre’l a empreses més grans” assegura tot posant en dubte l'estudi que estimaria en 30.000 barrils diaris la producció petrolífera de la zona. “La hipòtesi que es tracta d'una operació especulativa” és plausible, admet Miquel Rovira.

Totes les notícies sobre el fracking al Ripollès