Les campanes repiquen pel català

Unes 250 esglésies del país, una desena al Ripollès, participen al Dia de la Memòria

Redacció
10 de juny del 2013
Els joves de Sant Joan han estat protagonistes del Dia de la Memòria.
Els joves de Sant Joan han estat protagonistes del Dia de la Memòria. | Marc Cargol
Els joves de Sant Joan han estat protagonistes del Dia de la Memòria. Foto: Marc Cargol

A les set del vespre d'aquest dilluns 10 de maig centenars de campanes han repicat arreu del país coincidint amb l’aniversari de la mort del poeta nacional Jacint Verdaguer. Ho han fet en la segona edició del Dia de la Memòria que enguany s'ha dedicat als defensors de la llengua catalana. Finalment, s'hi han sumat unes 250 esglésies de 30 comarques de les quals una desena han estat del Ripollès.

Les campanes han repicat en comarques com l’Alt i el Baix Empordà, la Cerdanya, el Baix Camp, el Bages, el Barcelonès, el Berguedà, la Conca de Barberà, la Garrotxa, Osona, el Pallars Jussà, el Pla de l’Estany i la Selva. Alguns municipis d’Andorra també s’hi han implicat. La Seu de Manresa, Santa Maria del Mar de Barcelona, les catedrals de Barcelona i Girona, el Monestir de Ripoll o la catedral de Vic són algunes de les esglésies destacades que han participat a la iniciativa.

A la comarca s'hi han sumat l'església de Sant Julià de Vallfogona, la de Sant Llorenç de Campdevànol, la de Sant Miquel de Setcases, la de Sant Pere de Gombrèn, la de Sant Pol i el Monestir de Sant Joan, l'església parroquial de Sant Pau de Segúries, l'església de Sant Josep Obrer i el Monestir de Santa Maria de Ripoll així com l'església de Santa Maria de Camprodon. A Sant Joan i Ripoll, com va passar l'any passat, s'han celebrat actes complementaris amb música, poesia i el cant dels Segadors.

També s’han publicat i distribuït a les escoles que s’hi han interessat 70.000 exemplars d’una revista amb una tria de poemes patriòtics dels autors als qui es dedica la diada, com Joan Salvat-Papasseit, Josep Maria de Sagarra, Joan Maragall,  Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés o el mateix Verdaguer.

Galeries de fotos

Dia de la Memòria 2013 a Sant Joan (Marc Cargol)

Dia de la Memòria 2012 a Sant Joan (Marc Cargol)
 


Llistat de campanars adherits (actualitzat)

Revista del Dia de la Memòria 2013