Una espectacular tempesta deixa 60 litres i pedres com cigrons a Ribes

El xàfec, concentrat a la capital de la Vall de Ribes, ha assolit una intensitat de 250 litres/h

Laia Deler/Arnau Urgell
06 de juny del 2013
Acumulació d'aigua al pont de la Lletona de Ribes.
Acumulació d'aigua al pont de la Lletona de Ribes. | Laia Deler
Acumulació d'aigua al pont de la Letona de Ribes. Foto: Laia Deler

Un espectacular tempesta ha deixat en menys d'una hora uns 60 litres a Ribes de Freser. El xàfec, concentrat sobre la capital de la Vall de Ribes, ha anat acompanyat d'aparell elèctric i de pedregada amb grans que han arribat a tenir la mida d'un cigró.

Les precipitacions, que avui havien de ser anecdòtiques, han acabat afectant la meitat nord del Ripollès. A Ribes ha començat a ploure poc després de dos quarts de set del vespre i la tempesta s'ha intensificat ràpidament. En comptes d'evolucionar geogràficament s'ha anat recargolant sobre si mateix assolint una intensitat màxima de 250 litres/h cap a les set de la tarda. Mitja hora més tard ha començat a afluixar arribant finalment als 64 litres acumulats.

Els Bombers de la Generalitat han hagut de fer un mínim de tres sortides. A la carretera de Queralbs ha entrat aigua en una nau industrial mentre que al carrer Bonavista ho ha fet en un pis. Per altra banda en punts com el carrer Verge de Gràcia els embornals no engolien tanta precipitació i el carrer s'ha inundiat parcialment. Al pont de la Letona, a l'entrada sud de la població, s'ha acumulat quasi un pam d'aigua.

També s'han inundat parcialment les vies a l'estació de Ribes-Vila i s'ha produït una esllavissada entre aquest punt i Ribes-Enllaç. Per altra banda, alguns horts de l'entorn del poble han quedat absolutament blancs a causa de la calamarsa i la pedra caiguda.

El fenomen ha estat tan localitzat que en poblacions com Ripoll, a tan sols 14 quilòmetres, no hi ha caigut ni una gota, mentre que a Planoles, a set quilòmetres, s'han acumulat nou litres.

La calamarsada ha deixat blancs diversos sectors de Ribes de Freser. Foto: Montse Benedé

El pont de la Letona ben inundat. Foto: Laia Deler

Esllavissada al cremallera a Ribes. Foto: @xicufc