La Lira de Ripoll, premiada

La plaça coberta ideada per RCR Arquitectes i Joan Puigcorbé, reconeguda pel COAC de Girona

Redacció
05 de juny del 2013
Fira de les 40 Hores
Fira de les 40 Hores | Arnau Urgell
La Lira de Ripoll en una de les moltes activitats que s'hi realitzen. Foto: Arnau Urgell

La plaça de la Lira de Ripoll, una de les intervencions més importants realitzades els darrers anys al Barri Vell, ha estat reconeguda en el marc dels Premis d'Arquitectura de les Comarques Gironines 2013. Uns guardons organitzats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que també han premiat el CEIP Sant Roc d'Olot i l'ampliació i remodelació del presbiteri de la catedral de Girona.

L'actuació a l'espai de la Lira és obra del despatx olotí RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes i de l'arquitecte ripollès Joan Puigcorbé, que ja havia guanyat el mateix premi el 2011 per la coberta del camp municipal d'esports. Els guardons han comptat amb 63 propostes de les quals se n'han seleccionat 17.

La Lira és un equipament molt particular que no s’ha escapat de la polèmica política tant per la definició del projecte com pel seu cost. En aquest sentit, segons els arquitectes responsables de l'obra , la voluntat del disseny era emmarcar el buit mitjançant un sol material, el ferro, que té molta relació amb la tradició fargaire. L’espai es va plantejar cobert per respondre a les necessitats en una clima plujós, té en aquest element la seva característica bàsica, completada per la unió per a vianants amb l’altra costa del riu Ter i l’espai polifuncional subterrani. No es tracta del primer reconeixement que rep ja que l'estiu passat va representar l'Estat espanyol, juntament amb 14 projectes més, a la prestigiosa Biennal d’Arquitectura de Venècia .

No es tracta de l'única reforma del Barri Vell que ha estat premiada. Una altra obra que va arrossegar certa polèmica, la vianalització de les places Gran i Sant Eudald, dissenyada per l'estiu Comas-Pont Arquitectes de Vic, va ser reconeguda fa unes setmanes amb el premi MosBuild Architecture and Design Awards (MADA) en la categoria d'entorn accessible que es va lliurar a Moscou.

La Lira, explicada pels seus arquitectes