Els bombers de Ripoll no faran més hores extres

La protesta pot obligar a dur efectius d'altres poblacions per evitar tancar el parc

Arnau Urgell
05 de juny del 2013
Els bombers de Ripoll no faran més hores extra. Foto: Arnau Urgell

Els Bombers de la Generalitat de Ripoll han decidit deixar de fer hores extres. Es tracta d'una mesura de pressió que progressivament estan adoptant bona part dels parcs del país –només a Girona ho han acordat 14 dels 18- i que pretén forçar una negociació amb la direcció general Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments per resoldre diverses qüestions tant laborals com de material.

Les protestes contra les retallades fa temps que són visibles al parc de Ripoll amb una pancarta que resa: “Bombers en lluita. Per la vostra i la nostra seguretat”. A nivell nacional, es van mostrar la setmana passada amb una mobilització davant del Parlament que va acabar amb una càrrega dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra . Ara, el comitè de mobilitzacions ha acordat la mesura de pressió de no acceptar realitzar més hores extres.

L'objectiu, segons explica un representant del comitè del parc de Ripoll, és forçar la negociació de diversos aspectes com el fet que no s'hagi convocat cap concurs de trasllat des de fa quatre anys –n'hi hauria d'haver un d'anual-, l'existència de parcs amb totes les places provisionals, l'organització d'una campanya d'estiu amb bombers amb una càrrega de treball excessiva així com la manca de material. “Fa mig any que no hi ha cap camisa pels bombers i els parcs tenen elements avariats sense reparar” afegeixen. Per altra banda, d'aquí al 2020 no està previst que es convoquin noves places i “això pot arribar a tancar parcs”.

De fet, la protesta ha suposat que el cap de setmana passat es tanquessin els parcs de la Pera (el Baix Empordà) i Hostalric (la Selva) ja que no hi havia suficients efectius. En el cas de Ripoll és pràcticament impossible que es prengui aquesta mesura ja que la distància amb els altres equipaments –Olot i Torelló- és massa elevada. Per aquest motiu, segons apunten des del comitè de mobilitzacions, el més probable és que en jornades sense prou personal es traslladin efectius des d'altres parcs que hauran de tancar per poder ser a la nostra comarca.

Pancarta contra les retallades al parc de bombers de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Mobilització dels Bombers a Barcelona davant del Parlament fa uns dies. Foto: QS/ND