El mal temps es carrega els Bastions

Vents superiors als 100 km/h obliguen a suspendre la sortida de la trail i a neutralitzar una ultratrail que havia començat amb 122 corredors

Arnau Urgell
01 de juny del 2013
Bastions 2013
Bastions 2013 | Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)
Moment en què els atletes han conegut la decisió de la suspensió. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

Vents superiors als 100 quilòmetres per hora han obligat a l'organització a suspendre els Bastions. La trail, que havia de sortir de Núria a les 10:30, ja no ha començat, mentre que la ultratrail de 90 km s'ha neutralitzat a partir de Fontalba. Els corredors que han arribat a aquest punt han baixat directament a Ribes o al santuari mentre que altres ja han plegat en els controls anteriors.

La tercera edició havia començat a dos quarts de set del matí amb la sortida de la ultratrail de 90 quilòmetres i 8.000 metres de desnivell positiu acumulat. Un repte que afrontaven un total de 122 participants, una xifra similar a l'any passat, que ja havien vist com la neu havia obligat a modificar el recorregut. No s'esperaven però que poques hores després haurien de plegar a causa d'un vent que feia impossible garantir tant la seva integritat com la de les persones dels controls i els espectadors. Abans de la sortida s'ha guardat un minut de silenci en record de Juanjo Garra, alpinista lleidatà mort aquesta setmana a l'Himàlaia.

A nivell esportiu ha destacat en el primer tram Carles Rossell, guanyador de l'ultratrail 2012, que ha passat líder en el control de la Covil (a la foto de la sortida ja es pot veure com es destacava). A poca distància el seguia el vallesà Quim Magan (dorsal 135) i l'alacantí Sebastián Sánchez, tercer el 2011 i desè a la darrera de la Copa del Món. Poc després era Magan el que assumia el liderat en una prova que, segons han confirmat els organitzadors, finalment deixarà el palmarès desert.

Resignació i comprensió

Quan faltaven pocs minuts per dos quarts d'onze –hora fixada per a la sortida de la trail- ja es veia que seria impossible disputar la competició. Tot i que es rumorejava la possibilitat d'endarrerir una hora l'inici, finalment l'organització ha comunicat els corredors la suspensió total i la neutralització de la ultratrail. "És una decisió molt dura però calia fer-ho" ha explicat Carles Palacios, coordinador dels Bastions.

Entre els corredors hi havia sensacions contraposades. Des dels que ho compartien totalment als que no ho veien massa clar. Tanmateix, en general, s'assumia de manera resignada que hagués estat un risc massa elevat la disputa de la cursa. Molts d'ells, això sí, han decidit baixar fins a Queralbs o Ribes corrents per aprofitar la jornada matinal.

Galeria de fotos dels Bastions 2013 a Núria (Rastres: Gerard Garcia i Raül Duque)

Galeria de fotos dels Bastions 2013 a Ribes i la Covil (Meteoribes i Marta Alsina)

Galeria de fotos dels Bastions 2012 (Arnau Urgell)
 

Alguns corredors han aprofitat per baixar pel Camí Vell. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

Sortida de la ultratrail dels Bastions. Foto: Josep Manuel Mercader/Meteoribes

Moment en què els atletes han conegut la decisió de la suspensió. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)