Teredo Oils no tira la tovallolla

L'empresa anglesa anuncia ara la intenció d'extreure petroli al Ripollès i a la Garrotxa

Arnau Urgell
31 de maig del 2013
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns.
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns. | Adrià Costa
Les plataformes antifracking no baixen la guàrdia. Foto: Adrià Costa

La possibilitat que s'extreguin hidrocarburs al Ripollès continua viva. O, si més no, així ho transmet Teredo Oils que vol recuperar el permís que el Govern li ha retirat. Concretament, i segons publica el Diari de Girona, l'empresa anglesa ha manifestat la voluntat de centrar-se en una possible extracció de petroli. A més, ja s'han posat en contacte amb l'Ajuntament de Riudaura per comunicar la intenció de reiniciar el procés.

Quan el Govern va retirar definitivament el premís del projecte Ripoll d'investigació d'hidrocarburs les plataformes antifracking van alertar que la guerra no estava guanyada. En aquest sentit van assegurar que des de feia mesos hi havia altres empreses interessades en buscar gas i petroli al Ripollès, la Garrotxa i Osona. A més, han alertat que oficialment no consta que s'hagi denegat el permís –tal com va anunciar el Govern- i que Teredo està “traçant aliances” amb altres corporacions del sector.

L'empresa anglesa, segons el Diari de Girona, vol centrar-se en l'extracció de petroli i deixar enrere el gas de roca. Ignacio Oscariz, enginyer de la companyia, arriba a xifrar en 30.000 barrils diaris la possible producció. Es traslladarien en 150 camions diaris cap a l'estació de tren de Ripoll per enviar-los posteriorment fins a la refineria de Tarragona. Unes xifres sorprenentment optimistes que, segons Teredo, es basen en les dades publicades per CEPSA arran de les prospeccions realitzades el 2005-2006. Aleshores es va estimar els jaciments de la zona en 1.500 milions de barrils dels quals se'n podrien extreure un 25%. L'argument que en justificaria la rendibilitat de l'explotació és que el preu del barril de petroli s'ha més que duplicat en pocs anys.

Més enllà dels comptes, ahir mateix Teredo es va posar en contacte amb l'alcaldessa de Riudaura i li va manifestar la voluntat de concretar una entrevista i reprendre el procés. A més, van assegurar que es posarien en contacte amb la resta de municipis afectats pel projecte Ripoll. La resposta d'Eulàlia Massana és que si s'ha de produir la reunió ho hauran de fer amb el conjunt d'ajuntaments. “Hem de fer un front comú tots junts, res d'anar per separat”, va assenyalar l'alcaldessa a l'Agència Catalana de Notícies.

Preocupació per la nova Llei d'hidrocarburs espanyol

La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) va denunciar ahir dimecres que la modificació de la llei d'hidrocarburs que ha d'aprovar el govern espanyol permetrà la fractura hidràulica en la fase de prospecció. La PAF ha advertit que la nova normativa permetrà a l'Estat autoritzar els permisos de prospecció sense tenir en compte la Generalitat, que fins ara ha exercit aquesta competència. Ho van afirmar després de reunir-se al Parlament amb membres d'Esquerra, Iniciativa i Ciutadans per reclamar que es posi en marxa el més aviat possible la comissió d'estudi del fracking que n'ha de determinar una possible prohibició al nostre país.