El Consell dóna suport a la sobirania fiscal però, de moment, no l'exercirà

Ja són sis els municipis que han decidit deixar de pagar impostos a l'Estat espanyol. L'alcalde de Campelles, que serà el setè, lamenta que els ajuntaments sobiranistes estan massa sols

Arnau Urgell
22 de maig del 2013
Hissada de l'estelada al Consell Comarcal del Ripollès.
Hissada de l'estelada al Consell Comarcal del Ripollès. | CCR
El Consell Comarcal del Ripollès aposta a mitges per la sobirania fiscal. Foto: CCR

L'aposta per la sobirania fiscal no para de guanyar adeptes al Ripollès. Ja són sis els municipis que ho han aprovat –per ordre: Ripoll, Campdevànol, Pardines, Molló, Vallfogona i Planoles- mentre que Campelles ho farà en breu. Mentrestant, el Consell Comarcal s'ha limitat a donar suport a la iniciativa amb l'aprovació d'una moció però, de moment, no l'exercirà. El seu president, Miquel Rovira, ha manifestat la seva voluntat personal que s'acabi fent però ha assegurat que abans s'ha de debatre tant en el si de l'equip de govern com en el consell d'alcaldes. Tot plegat coincidint amb la presentació de l'actualització de les dades del dèficit fiscal, que es manté en un 8,5% del PIB.

Campelles es convertirà en breu en el setè dels municipis del Ripollès que aprova pagar l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes de fer-ho l'espanyola. L'alcalde Joan Dordas, que també és conseller comarcal, va lamentar que els ajuntaments sobiranistes “es queden molt sols davant de Madrid” quan aproven mocions d'aquest tipus. De fet, la delegada Llanos de Lluna els hi ha presentat dues denúncies: una per declarar-se “territori lliure i sobirà” i una altra per no tenir penjada la bandera espanyola.

Marc Prat, alcalde de Ribes i que també ha estat denunciat, va recordar però que l'Associació Catalana de Municipis (ACM) presta amb bons resultats assessorament jurídic per a aquests casos. Sigui com sigui, la delegació del Goven espanyol està perdent tots els judicis contra els municipis denunciats per ser “territori català lliure”. De moment però encara no es coneixen les sentències dels dos municipis de la Vall de Ribes.

Llibertat de vot pel PSC

El PSC va donar llibertat de vot als seus consellers en la moció de suport a la sobirania fiscal. Així, mentre Joan Dordas i Montserrat Tallant, regidora de Sant Joan, van votar-hi a favor sumant-se a CiU i ERC, els altres tres representants –Enric Pérez, Núria López i Carlos Fernández- van abstenir-se. La situació es va repetir en un text que reclamava la supressió de la delegació i les subdelegacions del Govern espanyol. En aquest cas Pérez i Fernández van repetir l'abstenció mentre que López no va votar.