Un Casament a Pagès amb tempesta

Un fort xàfec ha descarregat pocs després de la sortida dels nuvis del Monestir i ha deslluït la festa

Redacció
19 de maig del 2013
La núvia del Casament a Pagès poc abans de la cerimònia.
La núvia del Casament a Pagès poc abans de la cerimònia. | Arnau Urgell
La núvia del Casament a Pagès poc abans de la cerimònia. Foto: Arnau Urgell

En un maig de pluja quasi diària no podia fallar el xàfec de rigor el dia de la Festa Nacional de la Llana. Ha estat, a més, una autèntica tempesta que ha deixat uns set litres i mig amb poc més de mitja hora (acompanyat d'aparell elèctric i una mica de calamarsa). Una pluja que ha coincidit amb la sortida dels nuvis del Casament a Pagès i que n'ha deslluït els actes finals. Tot i això, la festa ha atret milers de persones que han omplert tots els racons del Barri Vell de Ripoll.

Enguany el Casament a Pagès ha estat ben real després que l'any passat l'enllaç fos “simulat”. Els nuvis eren el campellenc Marc Cutrina i la barcelonina Mireia Caballé i han tingut com a padrí el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. No hi ha pogut ser la padrina, la dibuixant i il·lustradora Carme Solé (Premi Nacional de Cultura 2012) a causa de la mort de Joan Montanyès, el pallasso Monti, que era el seu nebot i fillol. “Continua costant molt trobar nuvis” assegura Meritxell Moreno, presidenta del Centre d'Iniciatives Turístiques (CIT), organitzadora de la festa. De fet, de cara a l'any vinent encara no hi ha cap parella i estan ben oberts a qualsevol proposta.

El cel amenaçador –al llarg del matí s'han arribat a escapar quatre gotes- han fet anar més ràpid una comitiva del nuvi que ha començat a l'avinguda Comte Guifré. A la plaça Sant Eudald, com és tradicional, s'ha recollit a la núvia que enguany ha estat saludada amb el Ball dels Tonadors. Es tracta d'una dansa vinculada a la tosa i en la qual els nois porten tisores i les noies llana.

Vint minuts abans de les dotze nuvis, padrins, autoritats i pubillatge ja eren al Monestir de Ripoll. Però la coincidència amb la missa dominical ha obligat que s'haguessin d'esperar. Un temps que després ha jugat en contra ja que el xàfec ha obligat a anul·lar el convit i a fer la recepció a la sala Eudald Graells. En l'acte, en el qual s'ha lliurat els premis del concurs d'esquilar llana –amb victòria per a l'ogassenc Martí Vila-, l'alcalde Jordi Munell ha recordat a Ferran Mascarell la importància que el Govern ajudi a aconseguir el repte de declarar la Portalada com a Patrimoni de la Humanitat. El conseler, al seu torn, ha aprofitat per fer una crida a la unitat contra la Llei Wert.

Una altra declaració, la del Casament a Pagès com a Festa Tradicional d'Interès Nacional, haurà d'esperar ja que Cultura ha comunicat a Ripoll que, de moment, s'han aturat aquest tipus de reconeixements, segons ha explicat el regidor de Festes, Marc Grifell.

Galeries de fotos



Casament a Pagès i Festa de la Llana 2011 (Arnau Urgell)

Casament a Pagès i Festa de la Llana 2010 (Arnau Urgell)

Casament a Pagès i Festa de la Llana 2009 (Xevi Mas, Lurdes López i Arnau Urgell)

Casament a Pagès i Festa de la Llana 2008 (Arnau Urgell)
 

Exhibició de tosa a mà. Foto: Arnau Urgell