La mil·lenària séquia Molinar, en perill

L'ACA ordena el tancament d'aquest canal històric per captar aigua del Freser irregularment

Arnau Urgell
17 de maig del 2013
Actualitzat el 04 de juny del 2015 a les 16:45h
La séquia Molinar neix al pont de Mig de Campdevànol.
La séquia Molinar neix al pont de Mig de Campdevànol. | Arnau Urgell
La séquia Molinar neix al pont del Mig de Campdevànol. Foto: Arnau Urgell

La séquia Molinar és un dels elements més característics dels patrimoni relacionat amb l'aigua al Ripollès. Creada a finals del segle X pren les aigües al pont del Mig de Campdevànol i després de recórrer la riba esquerra del Freser acaba al Monestir de Ripoll. Ara, aquesta infraestructura mil·lenària està en perill ja que després d'una denúncia d'un col·lectiu ecologista l'ACA n'ha ordenat el tancament pel fet que no té regularitzada la concessió. A més, ha imposat multes als ajuntaments de Campdevànol i Ripoll.

L'abat Arnulf en va ordenar la construcció

La séquia Molinar –també coneguda com a séquia de la Celleria, séquia de Santa Maria o rec Molinar- es remunta a finals del segle X . Arnulf, abat del Monestir de Ripoll, en va ordenar la construcció per tal de dur aigua del Freser fins al molí situat a l'interior del recinte monàstic. Al segle XVII s'hi van fer importants reformes per adaptar-lo a la naixent indústria. De nou, a meitat del segle XIX, el canal es va reconstruir per augmentar-ne el cabal i proporcionar energia a les fàbriques tèxtils i metal·lúrgiques. Actualment serveix bàsicament per regar horts a banda de donar nom al primer hotel de Campdevànol.

La majoria d'aquestes infraestructures d'origen medieval es van regularitzar en les primeres dècades del segle XX adaptant-se a la legislació vigent i creant comunitats de regants. No va ser el cas de la séquia Molinar que no es va constituir –després de diversos intents fallits- fins al 1998. Tanmateix mai se'n va arribar a legalitzar la concessió i això pot acabar suposant la fi de la seva història mil·lenària.

Denúncia per “deixar un cabal ínfim al riu Freser”

L'any passat l'entitat ecologista AEMS Rius amb Vida va denunciar que la presa d'aigües a Campdevànol deixava un “cabal ínfim al riu Freser”. Aquest fet va suposar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) iniciés un expedient per la irregularitat de captar uns 120 litres per segon sense concessió.

Tot plegat ha desembocat en dues multes de 15.000 i 6.000 euros que hauran d'assumir els dos ajuntaments ja que formen de la comunitat de regants. Per altra banda, el febrer es va dictar una ordre de tancament que deixarà la séquia sense aigua (el cost dels treballs també els hauran d'assumir Ripoll i Campdevànol). A més, es va fixar la comporta perquè el cabal no anés cap al cabal però pocs dies després algú ho va desfer (actualment l'aigua circula per la infraestructura).

En el seu web, l'AEMS Rius amb Vida aporta una fotografia on realment el cabal queda molt alterat per la captació (el 2012, especialment a l'hivern, va ser un any molt sec). Val a dir però que actualment, el riu presenta un estat magnífic.

A la recerca d'una solució

Malgrat l'ordre de tancament, l'Ajuntament de Ripoll confia en salvar la séquia Molinar. En aquest sentit el regidor Xavier Cima va assegurar en el darrer ple que l'ACA presentarà un estudi jurídic per intentar regularització la situació. Tant des de l'equip de govern com des d'ERC i PSC es va fer una crida a evitar que es quedi sense aigua tant pel valor històric com pel fet que això n'afavoriria la degradació. A més, van recordar que està protegit ja que és un Bé Cultural d'Interès Local.

La séquia transcorre pel marge esquerra del Freser. Foto: Arnau Urgell