La mil·lenària séquia Molinar, en perill

L'ACA ordena el tancament d'aquest canal històric per captar aigua del Freser irregularment

| 17/05/2013 a les 13:05h
Arxivat a: Territori i medi ambient, séquia Molinar, ACA, riu Freser, aigua, patrimoni, AEMS Rius amb Vida
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/05/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La séquia Molinar neix al pont del Mig de Campdevànol. Foto: Arnau Urgell

La séquia Molinar és un dels elements més característics dels patrimoni relacionat amb l'aigua al Ripollès. Creada a finals del segle X pren les aigües al pont del Mig de Campdevànol i després de recórrer la riba esquerra del Freser acaba al Monestir de Ripoll. Ara, aquesta infraestructura mil·lenària està en perill ja que després d'una denúncia d'un col·lectiu ecologista l'ACA n'ha ordenat el tancament pel fet que no té regularitzada la concessió. A més, ha imposat multes als ajuntaments de Campdevànol i Ripoll.

L'abat Arnulf en va ordenar la construcció

La séquia Molinar –també coneguda com a séquia de la Celleria, séquia de Santa Maria o rec Molinar- es remunta a finals del segle X . Arnulf, abat del Monestir de Ripoll, en va ordenar la construcció per tal de dur aigua del Freser fins al molí situat a l'interior del recinte monàstic. Al segle XVII s'hi van fer importants reformes per adaptar-lo a la naixent indústria. De nou, a meitat del segle XIX, el canal es va reconstruir per augmentar-ne el cabal i proporcionar energia a les fàbriques tèxtils i metal·lúrgiques. Actualment serveix bàsicament per regar horts a banda de donar nom al primer hotel de Campdevànol.

La majoria d'aquestes infraestructures d'origen medieval es van regularitzar en les primeres dècades del segle XX adaptant-se a la legislació vigent i creant comunitats de regants. No va ser el cas de la séquia Molinar que no es va constituir –després de diversos intents fallits- fins al 1998. Tanmateix mai se'n va arribar a legalitzar la concessió i això pot acabar suposant la fi de la seva història mil·lenària.

Denúncia per “deixar un cabal ínfim al riu Freser”

L'any passat l'entitat ecologista AEMS Rius amb Vida va denunciar que la presa d'aigües a Campdevànol deixava un “cabal ínfim al riu Freser”. Aquest fet va suposar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) iniciés un expedient per la irregularitat de captar uns 120 litres per segon sense concessió.

Tot plegat ha desembocat en dues multes de 15.000 i 6.000 euros que hauran d'assumir els dos ajuntaments ja que formen de la comunitat de regants. Per altra banda, el febrer es va dictar una ordre de tancament que deixarà la séquia sense aigua (el cost dels treballs també els hauran d'assumir Ripoll i Campdevànol). A més, es va fixar la comporta perquè el cabal no anés cap al cabal però pocs dies després algú ho va desfer (actualment l'aigua circula per la infraestructura).

En el seu web, l'AEMS Rius amb Vida aporta una fotografia on realment el cabal queda molt alterat per la captació (el 2012, especialment a l'hivern, va ser un any molt sec). Val a dir però que actualment, el riu presenta un estat magnífic.

A la recerca d'una solució

Malgrat l'ordre de tancament, l'Ajuntament de Ripoll confia en salvar la séquia Molinar. En aquest sentit el regidor Xavier Cima va assegurar en el darrer ple que l'ACA presentarà un estudi jurídic per intentar regularització la situació. Tant des de l'equip de govern com des d'ERC i PSC es va fer una crida a evitar que es quedi sense aigua tant pel valor històric com pel fet que això n'afavoriria la degradació. A més, van recordar que està protegit ja que és un Bé Cultural d'Interès Local.

La séquia transcorre pel marge esquerra del Freser. Foto: Arnau Urgell

COMENTARIS

Ai l'ACA!
Anònim, 17/05/2013 a les 13:20
+47
-4
Si una adminsitració es caracteritza pel seu funcionament burocràticament absurd, és l'Agència Catalana de l'Aigua.
L'aprofitament hidràulic existeix des de fa 11 segles, però l'ACA no és capaç de documentar un expedient que hauria d'haver tramitat d'ofici per a adaptar-lo a la normativa actual.
Qualsevol dia deixaran sense aigua Ripoll i Campdevànol, quan descobreixin que no disposen de la concessió administrativa de la captació del pou de Corones. I a continuació, tots els municipis hauran d'anar deixant de captar aigua als aqüifers que utilitzaen des de temps immemorial, perquè no disposen del "paparet" o els hi falta una "pólissa de 25 pessetes" o un segell.
Ara, per contra, a l'hora de cobrar el cànon de sanejament, són més eficients que ningú i si convé, sancionen que dóna gust.
No hi enteneu res
RAMON ROMA, 17/05/2013 a les 15:58
+32
-5
Suposo que tota aquesta gent que en saben tant,an fet mil estudis i s'han pasat pel forro el valor històric que te aquest canal per la comarca i el que representa per aquestes poblacions i passa per davant el fet que quatre avis que reguen els seus horts fa molt mal i genera moltes despeses oi senyors de l'ACA. A i segur que els super ecologistas AEMS Rius amb Vida petiu molt per la sequera dels rius oi? segur que no teniu amb compte amb el miler de truites que viuen al canal i que deixar-lo sec suposa la seva mort pro segur que ja ho teniu amb compte i us ajuntareu amb l'ACA i i vindreu tots amb massa i nles salvareu totes oi...
Rius
Anònim, 17/05/2013 a les 16:40
+32
-11
Per culpa d´ecologistes de pacotilla com aquests, que de l´unic riu que podrien cuidar-se seria del desguas de la font de Canaletes, ara tanquen una sèquia amb molts anys d´historia.
Enlloc de venir a tocar el que no sona, que es cuidin de casa seva.
Fan lo tipic d´aquesta gent que nomes trepitja el medi natural el fi de setmana, volguer prohibir-ho tot, sense coneixer la realitat de la natura.
Les normes son per complir-les
Veí, 17/05/2013 a les 18:02
+17
-25
Sento discrepar però les normes son per complir-les. Ni es pot circular per dins del poble a més de la velocitat màxima autoritzada, tampoc està permès deixar el riu sec.Dit això, si no es agrada la norma, doncs ha treballar per demanar amb arguments que la canviïn.
Aventatja
Anònim, 17/05/2013 a les 18:13
+9
-20
Malgrat l'actuació de l'ACA sigui aberrant, hi ha un aspecte que es pot considerar positiu si es valora adequadament: Si s'anul·la la captació de la Sèquia Molinar, s'ha d'enderrocar la resclosa i això permet reduir el nivell d'inundabilitat uns dos metres, cosa que suposa poder modificar el projecte de les noves escoles reduint costos i millorant nivells d'accés.
Per cert, si es va deixar el riu sense aigua, ja està bé que es sancioni als responsables. Però que ho paguin els responsables de la seva butxaca, no dels diners públics. Això no passava quan en Nieto ho vetllava.
del s X al XXI
anonim, 17/05/2013 a les 19:52
+18
-2
Desde el segle X fins el XXI penso que han pasat anys de sequera importans , anys de molta aigua i de inundacions,i si fins ara ni s' asecat el riu,ni ha pasat cap fet apocaliptic, no poden deixar en pau la séquia?
Sr. Mas......val no?
Anònim, 18/05/2013 a les 00:25
+12
-5
AQUESTS DEL L´ACA ES PODEN ASSIMILAR MOLT BÉ AMB L´SGAE , HAN APAREGUT DEL NO-RES I ES VOLEN ES APROPIAR DE TOT.
au va
jordi, 18/05/2013 a les 14:36
+3
-18
Algú de vosaltres ha anat a mirar mai el cabal de la sèquia? ho demano perquè normalment no arriba ni al polígon sortint de campdevànol, just un reguerot. No em vingueu ara a defensar que fa 1000 anys que existeix perquè sembleu els españols parlant de ja sabeu què.
L'únic que fa la sèquia és ajudar a eixugar un tram de riu entre els dos darrers ponts de campdevànol i per endur-se la merda de les cloaques que hi aboquen directament. Potser que els ajuntaments corresponents s'ho miren com pertoca i facin les actuacions correctes.
cal arribar a un acord
Anònim, 18/05/2013 a les 22:18
+15
-2
Penso que abans hi ha hagut el canal que els s. ecologistes.
La sèquia també serveix per netejar moltes de les clavegueres del poble.
Durant molts anys no hi ha hagut cap problema, perquè ara se n'ha de fer un de tot això? Els hortelans gasten ben poca aigua. La majoria són jubilats i amb els seus horts es mantenen actius i a més contribueixen a l'economia familiar estalviant-se d'anar a comprar enciams, mongetes, patates, ... I a sobre tenen menjar ecològic per ells, família i amics, ...
És cert que el fet que hi hagi aigua al riu és imprescindible, però en un moment de tanta crisi només falta que ni es pugui tenir un hort.

També cal saber que l'aigua del canal no es consumeix pas tota i per això retorna al riu en bona part.

Vinga, mirem de trobar-hi una solució!!!!
alguns confosos
Anònim, 21/05/2013 a les 23:22
+11
-1
No sé perquè hi ha molts lectors que assimilen l'aca amb l'ecologisme. L'aca dels pebrots no en te res d'ecologista, no és més que una institució burocràtica plena d'ineptes, naturalment, buròcrates que pretenen fer-nos pagar fins i tot l'aigua que ens cau del cel (i no és cap exageració, sinó intenteu fer una cisterna per recollir l'aigua de pluja del teulat i que se n'assabenti l'aca, i ja veureu...)
La sèquia Molinar
Servei de Català, 23/05/2013 a les 13:39
+2
-2
La paraula "sèquia" prové de l'àrab "säqiya" i vol dir 'canal per a regar'. És un mot molt antic, i, per tant, venerable, i us agrairia que l'escrivíssiu bé, és a dir, amb accent obert.
sÉquia
Anònim, 23/05/2013 a les 14:00
+0
-0
DIEC

séquia

1 f. [LC] [AGA] [GG] Canal d’irrigació.
2 [AGA] [GG] séquia fillola Séquia secundària.
3 [AGA] [GG] séquia major [o séquia mare] Séquia principal.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ester Gomis, pagesa i emprenedora, durant l'entrevista
Ester Gomis, pagesa i emprenedora, durant l'entrevista | Jonathan Oca
Jonathan Oca
Ester Gomis, pagesa i emprenedora, defensa que l'agricultura no és exclusivament d'homes
Imprudència flagrant d’un conductor al Ripollès
L'esllavissada de terra i branques d'aquest matí que ha obligat a tallar la C-38, entre Molló i Camprodon
L'esllavissada de terra i branques d'aquest matí que ha obligat a tallar la C-38, entre Molló i Camprodon | Josep Coma
L'alcalde, Josep Coma, ha explicat a través de les xarxes que havien trucat al 112 i, en tres hores, ningú els hi havia enviat ajuda