La visió de Catalunya al món a partir de la figura de l'Abadessa Emma

Conferència a Sant Joan de Salva Garcia del Col·lectiu Emma

Redacció
16 de maig del 2013
Com ens veuen? Com ens veien abans? Què ha canviat i per què? Què més ha de canviar per a què el món ens conegui com som i no com diuen que som? Aquestes són algunes de les preguntes que intentarà contestar Salvador Garcia-Ruiz del Col·lectiu Emma el proper dissabte a Sant Joan. Serà a la conferència "L'Abadessa Emma i la imatge de Catalunya al món", a partir de les sis al Palau de l'Abadia.

El Col·lectiu Emma és un col·lectiu de catalans d'origen i d'adopció que viuen a diversos països i intenten explicar a la premsa i a l'opinió pública internacional la realitat catalana. Van prendre el nom de la figura històrica d'Emma de Barcelona, la primer abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Precisament entre els impulsors hi ha Jaume Soler, un enginyer acústic santjoaní que viu a Nova York. Òmnium Cultural els va concedir l'any passat el 26è Premi Internacional Joan B. Cendrós.

Referents del Ripollès

El Col·lectiu Emma pren el nom d'Emma de Barcelona, filla de Guifré el Pilós i de Guinidilda d'Empúries, comtes de Barcelona. La comtessa va néixer als volts de l'any 880 i va ser la primera abadessa del monestir de Sant Joan. No és però l'únic referent històric del Ripollès que s'ha pres per explicar Catalunya al món. Més recentment també es va constituir el Col·lectiu Oliba, amb una funció similar però enfocat a l'Estat francès i a la resta del món francòfon.