Patrimoni autoritza restaurar els esgrafiats del Monestir de Sant Joan de les Abadesses

Les sanefes de la façana de la capella dels Dolors estan en molt mal estat per la humitat

Redacció
16 de maig del 2013
La façana de la capella dels Dolors està en molt mal estat.
La façana de la capella dels Dolors està en molt mal estat. | Google Maps
La façana de la capella dels Dolors està en molt mal estat. Foto: Google Maps

La comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd a la restauració dels esgrafiats de la façana de la capella dels Dolors del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Es tracta d'unes sanefes situades al capdamunt del passeig del Comte Guifré i que ocupen una superfície d'uns 240 metres quadrats. La humitat i el pas del temps són les principals causes del seu progressiu deteriorament.

Les sanefes es van fer a principis del segle XX seguint una tècnica d'origen italià que consisteix en gratar el dibuix de la paret amb un estilet. Decoren la façana que dóna al passeig del Comte Guifré –al costat dels absis- de la capella barroca dels Dolors, que data del segle XVIII.

El director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, ha assegurat que els esgrafiats tenen “diversos patologies”, com problemes de visibilitat, afegitons que s'han fet a posteriori o que s'estan desprenent de la paret. Per aquest motiu, i després d'un estudi del Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix, se n'ha autoritzat la restauració.

Els esgrafiats es conserven sobretot a tocar del Teatre Centre mentre que la part més propera als absis és la que té un pitjor estat. Estan format per diverses sanefes, una més ampla que està situada sota el teulat, alternant amb les finestres rodones- i a sota una d'estreta. Els dibuixos dels esgrafiats, que ocupen una superfície d'uns 240 metres quadrats, tenen uns motius d'estil diferents a sota les finestres. Més avall es torna a repetir la sanefa més estreta i mentre que en la part inferior –una de les que està més afectada- té un esgrafiat uniforme.

Façana de la capella dels Dolors del Monestir de Sant Joan. Foto: Google Maps