Els «antifracking» alerten que hi ha més empreses que volen investigar

El Govern assegura que hores d'ara no ha rebut cap sol·licitud però no ho descarten en el futur. Les plataformes adverteixen que el perill continua

per Arnau Urgell, 15 de maig de 2013 a les 14:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els «antifracking» no abaixen la guàrdia. Foto: Adrià Costa

La decisió del Govern de retirar definitivament el permís a Teredo Oils per investigar l'existència d'hidrocarburs va ser rebuda pels antifracking com una batallada guanyada. Això sí, en cap cas consideren que s'hagi acabat la guerra i, de fet, alerten que hi ha altres empreses interessades en buscar gas i petroli a la Garrotxa i el Ripollès.


La plataforma Riudaura Junts, que des de l'inici ha encapçalat la lluita contra el fracking , té molt clar que amb l'actual marc legal qualsevol altra sol·licitud serà aprovada. “El projecte de Teredo Oils només s'ha descartat per un defecte de forma” assenyala Marc August Muntanya, portaveu de l'entitat. En aquest sentit explica que des de fa mesos que hi ha informacions sobre l'interès de diverses empreses per investigar l'existència d'hidrocarburs a la zona. Unes corporacions que es podrien moure ara una vegada Teredo ha quedat fora de joc.

Des del Govern, de moment, no es es té constància que cap empresa hagi presentat o vulgui presentar una sol·licitud. En aquest sentit el conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar ahir a Nació Digital que si es produís aquest fet, se seguiria el mateix tràmit que amb Teredo. Avui, a la SER Girona, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torras, ha admès que més endavant podria aparèixer alguna altra empresa. Això sí, ha assegurat que el comportament administratiu de Teredo Oils “no els ha merescut cap crèdit”.


L'objectiu és prohibir el fracking a Catalunya i a l'Estat

La darrera decisió del Govern no suposarà la dissolució de la plataforma de Riudaura. En aquest sentit un dels seus portaveus assegura que l'objectiu ara se centrarà en aconseguir la prohibició del fracking tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat espanyol. De moment, al Parlament una comissió ha de realitzar un informe sobre la tècnica que, això sí, serà no vinculant. Per altra banda, assenyalen que veuen amb preocupació la possibilitat que el Govern espanyol intenti retirar la competència d'autorizar les investigacions per evitar casos com el de Cantàbria on s'ha prohibit la fracturació hidràulica.


Des del Ripollès, la plataforma comarcal haurà de decidir els propers dies com replanteja la seva activitat. Miquel Casas, un dels seus portaveus, avança però que a nivell català la consigna és “mantenir-se ferms” per aconseguir la prohibició del fracking .

Totes les notícies sobre el fracking al Ripollès

 

Participació