Un Sant Eudald de temps esplèndid

La bonança meteorològica –malgrat quatre gotes el dissabte- permet complir al 100% el programa de Festa Major. La Comi considera “totalment consolidat” el model de tres dies festius

per Arnau Urgell, 13 de maig de 2013 a les 21:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Randellaires van posar la banda sonora de la Dansa dels Clavells. Foto: Arnau Urgell

En un maig que farà bona la dita del raig diari sembla mentida que Sant Eudald s'hagi pogut desenvolupar sense pluja. De fet, només el dissabte a la tarda van caure quatre gotes anecdòtiques en el marc d'una treva quasi miraculosa ja que la setmana vinent es preveu de temps revoltat.


“Feia molts anys que no calia suspendre o canviar d'ubicació cap acte” explica Marc Grifell, regidor de Festes de l'Ajuntament de Ripoll que celebra que el temps hagi afavorit un Sant Eudald ben esplèndid. En aquest sentit considera “totalment consolidat” el model de tres dies festius després que l'any passat la qüestió generés certa polèmica. “Els establiments han estat plens d'inici a fi” assegura Grifell que considera que ara “la gent no es planteja marxar a fora”. Tot i això, admet que tot plegat es podria complicar en cas de pluja. A més, s'ha decidit traslladar la Nit del Pagès a la vigília del Casament a Pagès per “guanyar una nit i allargar l'ambient de Festa Major” al següent cap de setmana.

Apostar per l'atleta de la Festa Major


Un dels objectius de la Comi era acostar el jovent a aquelles activitats més tradicionals. Per fer-ho, han apostat per premiar l'“atleta més resistent” de la Festa Major que durant aquests dies havia d'assistir a una quinzena d'actes des de l'ofici a tancar la xerinola cada nit passant per la Tornaboda o les havaneres. “Tot i que s'havia provat anys enrere, volem mantenir-ho i que vagi agafant més importància” explica Marc Grifell. Els guanyadors de la primera edició han estat David Màrquez de 19 anys i Gerard Graugés de 21.

Un altre dels objectius era implicar la generació que protagonitzava la festa no fa massa anys. Per aquest motiu enguany s'ha repetit la nit dels anys 70 i 80, que va tornar a ser un èxit de públic. Amb aquesta finalitat també es va decidir encadenar el concert amb el ball de la Selvatana, fet que ha permès augmentar sensiblement una assistència que en els darrers anys havia caigut.


Els trabucaires debuten en una Festa Major

Una altra de les grans novetats del Sant Eudald 2013 ha estat el debut en una Festa Major de la Colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll, poques setmanes després de la seva presentació en societat. Una presència que va fer més solemne la sortida de l'ofici al costat d'en Guifré i na Guinedell, els dos gegants de la vila.La desena de trabucaires es van situar en dos rengles a la plaça del Monestir fent un passadís per on van sortir les autoritats mentre sonaven les salves. Tot plegat va precedir el ball dels gegants i la sardana d'honor que enguany era “L'entorn de Ripoll” de Maria Teresa Monclús.La cultura popular –sense cercavila gegantera perquè es farà una gran trobada el proper 25 de maig- va viure l'altre plat fort amb una Dansa dels Clavells que té el relleu generacional absolutament assegurat. Els balladors d'enguany han estat Meritxel Moreno, Ingrid Moreno, Sara Motos, Sara Bea, Marta Canadell, Carla Escarrà, Gemma Montalban, Núria Coma, Toni Domingo, Eudald Rota, Enric Soldevila, Jordi Vilalta, Marc Santanach, Eudald Capdevila, Miquel Casas i Marc Corominas.

Galeries de fotos 2013

Castell de focs de Sant Eudald (Rastres)

Dansa dels Clavells (Arnau Urgell)

Baixada d'andròmines (Rastres)
Galeries de fotos 2012

Baixada d'andròmines (Carla Maideu)

Castell de focs (Rastres: Raül Duque i Gerard Garcia)

Correfoc (Rastres: Raül Duque i Gerard Garcia)

Dansa dels Clavells (Arnau Urgell)

Cercavila gegantera (Arnau Urgell)

Concert de Txarango (Rastres)

Trobada de Música Tradicional (Arnau Urgell)

Versots i traca dels Diables de Ripoll (Arnau Urgell)

Ofici solemne i sardana d'honor (Arnau Urgell)

I Concurs de Beure amb Bóta (Arnau Urgell)

Espectacles infantils: titelles i màgia (Arnau Urgell)

I Marató Fotogràfica de Sant Eudald

Galeries de fotos 2011

Correfoc (Arnau Urgell)

Castell de focs (Raül Duque)

Baixada d'Andròmines (Arnau Urgell i Raül Duque)


Dansa dels Clavells (Arnau Urgell)

Cercavila gegantera (Arnau Urgell)

Concert de Mazoni i Txarango (Marina Miquel i Arnau Urgell)


Galeries de fotos 2010

Actes patronals (Arnau Urgell)

Baixada d'andròmines (Adrià Costa)

Dansa dels Clavells  (Adrià Costa)

Trobada gegantera i ballada de sardanes (Arnau Urgell)

Traca i correfoc (Pep Ribal i Arnau Urgell)

Inauguració de la Lira (Adrià Costa)
 Galeries de fotos 2009

Cercavila de gegants (Arnau Urgell)

Tornaboda a la font d'en Jordana (Adrià Costa)

Parc infantil (Adrià Costa)

Concerts de festa major (Arnau Birba/Quimera Solucions Visuals i Arnau Urgell)

Correfoc (Arnau Urgell)

Dansa dels Clavells (ElRipollès.info)

V Trobada de Música Tradicional del Ripollès (Arnau Urgell)
 Galeries de fotos 2008

Concert de Betagarri (Arnau Birba/Quimera Solucions Visuals)

Castell de focs (Arnau Urgell)

Festa Major de música i aigua (Arnau Urgell)

 

Les autoritats sortint de l'ofici «escortats» pels trabucaires. Foto: Arnau Urgell

 

Participació