Un premi molt reivindicatiu

Els Premis RAC distingeixen el programa “Estira la llengua” de Ràdio Nacional d'Andorra dirigit pel ripollès Agustí Mas en plena polèmica pel LAPAO

Arnau Urgell
10 de maig del 2013
Agustí Mas recollint el Premi Ràdio Associació de Catalunya.
Agustí Mas recollint el Premi Ràdio Associació de Catalunya. | RTVA
Agustí Mas recollint el Premi Ràdio Associació de Catalunya. Foto: RTVA

El 9 de maig de 2013 es recordarà com una jornada negra pel català amb l'aprovació per part de les Corts d'Aragó d'una Llei de llengües que el converteix en LAPAO. Una iniciativa, per cert, promoguda per la consellera ripollesa Dolores Serrat. En aquest context el mateix dia es va premiar un ripollès però en sentit contrari: els Premis Ràdio Associació de Catalunya van reconèixer amb una menció de qualitat el programa Estira la llengua de Ràdio Andorra dirigit pel periodista Agustí Mas.

Precisament Mas, que dirigeix i copresenta el programa, va centrar el seu discurs en la gala celebrada a l'Auditori ONCE de Barcelona en les agressions que està patint el català arreu del seu domini lingüístic. "Vivim en una època d'atacs surrealistes. Poden semblar de broma, com el LAPAO, però el seu objectiu és fer desaparèixer la nostra llengua" va afirmar. A més, va recordar que hi ha 130.000 famílies del País Valencià que no poden escolaritzar en la llengua pròpia els seus fills o que setmanalment es coneixen casos d'abusos policials per intentar parlar en català.

El premi el van recolir, a banda de Mas, el director de RTVA, Francesc Robert, i la resta de l'equip del programa format pel tècnic David Carmona i el copresentador Pere Vilarrubla, del Servei de Política Lingüística del Govern d'Andorra. Precisament Robert va agrair que es tingués en compte l'estat pirinenc i va destacar l'aposta dels seus mitjans públics per la normalització i la promoció de l'ús social de la llengua.

La gala va tenir un notable component reivindicatiu. Jordi Margarit, president del consell rector de Ràdio Associació de Català, va encoratjar en avançar cap a l'estat propi en el seu discurs. De fet, l'acte va ser presentat pel mateix Margarit al costat de Txe Arana, la parella que va llegir el manifest a la multitudinària manifestació independentista de la Diada.

“A Andorra l'ús social també és un problema”

Agustí Mas fa uns set anys que va començar a col·laborar a l'ens públic de radiotelevisió andorrana. No va ser fins fa poc més d'un any que s'hi va incorporar a jornada completa. “Tenia tres motivacions per anar a Andorra: veure com es viu en un estat independent de cultura catalana, el fet que aleshores hi hagués bastanta feina en el sector i, finalment, tenir família a l'Alt Urgell” explica. La nova direcció de l'ens li va proposar realitzar un programa d'autor relacionat amb la llengua i que un any després ha merescut un premi. “A Andorra el fet que sigui una qüestió legalment normalitzada fa que no preocupi tant però l'ús social també és un problema” assegura el periodista ripollès.

L'estira la llengua s'emet per RNA i té una important presència a les xarxes socials (Facebook i Twitter). A més, es pot escoltar a la Catalunya Nord gràcies a Ràdio Arrels, al Bages per Ràdio Sallent i al terç nord de Sardenya a través de l'emissora algueresa Ràdio Onda Stereo. “Com a servei públic posem el programa a disposició d'aquelles ràdios que el vulguin emetre” explica Mas.

El jurat dels Premis RAC considera que L'estira la llengua es mereix una menció de qualitat “per divulgar amb aire lleuger i a la vegada rigorós, l’actualitat, el patrimoni i la realitat de la llengua catalana a cadascun dels seus territoris, així com fomentar la implicació de la ciutadania en la defensa de la llengua”. En la mateixa categoria, també ha rebut una menció de qualitat el magazine de tarda de Ràdio 4, Directe 4.0.

Per altra banda, el premi al millor professional de ràdio ha estat per a Sergi Cutillas en reconeixement a la tasca professional desenvolupada des de l'àmbit de la realització tècnica de programes. El premi Ràdio Associació Audiovisual se l'ha emportat 8 al dia, de Josep Cuní, mentre que el guardó Associació a la Innovació ha estat per la cobertura de RAC1 de la manifestació de l'Onze de Setembre passat. El premi al millor programa de ràdio se l'ha endut La Tribu , de Catalunya Ràdio. Les mencions d'honor han estat per la xarxa de corresponsals comarcals de Catalunya Ràdio que han estat suprimits aquest 1 de maig, Martí Anglada, Josep Maria Martí i Albert Espinosa.

Agustí Mas (centre) en un programa de RNA. Foto: RNA