«Entemarrats» en publicar el tercer disc

Els Randellaires editen finalment, un any després de la seva presentació, un treball que tanca un cicle

Arnau Urgell
08 de maig del 2013
Els Randellaires van omplir el claustre del Palau de l'Abadia.
Els Randellaires van omplir el claustre del Palau de l'Abadia. | Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)
Els Randellaires van presentar l'«Entemarrats» el juny passat. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

Els Randellaires són gent amb idees fixes. El juny passat tenien a punt el seu tercer disc però un problema tècnic els va fer perdre més de la meitat de temes gravats. Ara, quasi un any després, l'Entemarrats per fi és una realitat. Un treball que, segons explica Cèsar Ollé, tanca un cicle després de quasi dotze anys de trajectòria d'aquest grup de música d'arrel del Ripollès.

De nou, com havien fet amb A suara i Terradesús, el disc es consagra a la recuperació del cançoner del Ripollès. “Ara, el millor de la música tradicional de la nostra comarca ja està gravat” explica Ollé que assenyala que els propers treballs, malgrat no abandonar el Ripollès, exploraran altres paisatges musicals dels Països Catalans i més enllà.

Entemarrats suposa un pas endavant ja que els temes estan molt més treballats” afegeix. De fet, ho defineix com una “música tradicional més contemporània”. Es nota una certa influència del ritme jazzístic amb la incorporació del bateria ribetà Carles Aguerri.

El títol del disc reflecteix la persistència per fer-lo realitat. És un tret dialectal que significa ser entossudit, obstinat... i que van recollir a "Gombreny" gràcies a en Pere Coromines de cal Xicot. Precisament el grup del Ripollès aprofita el llançament del disc per "salvar" a través de les xarxes socials paraules pròpies de la comarca. A més, conviden als seguidors a aportar sinònims que en el cas d'"entemarrats" són diversos: turc, capficat, pertinaç, cabut, testarrut, marrans...

El disc inclou, entre altres, la música del Contrapàs Llarg de Ripoll que els Randellaires, en el marc del projecte 4 Vares, estan intentant recuperar. Malgrat que ja se n'han distribuït les primeres còpies, es podrà adquirir per Sant Eudald en el qual, una vegada més, el grup hi participarà en una nova Trobada de Música Tradicional amb els alumnes de cinquè de les escoles de la comarca.


"Ballet de l'amor de Tregurà" és una de les cançons d'Entemarrats. Vídeo: Ajuntament de Sant Joan