Els ERO es multipliquen quasi per sis l'any de la segona reforma laboral

Al Ripollès els treballadors afectats per un expedient de regulació van passar de 14 a 407

per Arnau Urgell, 7 de maig de 2013 a les 12:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els ERO s'han disparat al Ripollès. Foto: Adrià Costa

El febrer de 2012 el govern Rajoy va aprovar una reforma laboral que s'afegia a la promoguda en la darrera legislatura de Zapatero. Ja aleshores, tant defensors com detractors van advertir que, si més no a curt termini, la nova legislació facilitaria l'acomiadament. Al Ripollès aquest fet –juntament amb una economia que no remunta- s'ha notat ja que els expedients de regulació d'ocupació (ERO) s'han multiplicat quasi per sis mentre que els treballadors afectats han passat de només 14 a 407. En van transcendir a grans empreses com Casals Ventilació, Estiluz, Ripleg, Tallers Casals així com a la Fundació Televall.


CCOO ha presentat el mapa comarcals dels ERO a Catalunya. Un estudi basat en les dades de l'Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i que es limiten al període gener-novembre 2012. Per aquest motiu, les variacions interanuals s'han comparat amb els onze primers mesos de l'any anterior.

La comparació en el cas del Ripollès és dramàtica. De fet, la comarca lidera el creixement tant d'ERO com de treballadors afectats. Ho fan amb percentatges espectaculars, 575 i 2800% respectivament, tot i que cal tenir en compte que el 2011 les xifres eren mínimes.


Al Ripollès es van presentar un total de 27 expedients dels quals 13 eren de reducció, 12 de suspensió i només dos de rescissió (que comporten acomiadaments). La xifra suposa el triple que la Cerdanya i només dos menys que la Garrotxa. En canvi, queda molt lluny de comarques properes com el Bages (202), Osona (166) i el Berguedà (36).

Però on l'increment és espectacular és en la xifra de treballadors afectats per un ERO. Van ser un total de 407 –per 14 el 2011- dels quals 126 en expedients de reducció, 247 de suspensió i 34 de rescissió. La dada és superior que comarques econòmicament més potents com la Garrotxa (335) i el Pla de l'Estany (399) i molt per sobre de la Cerdanya (41). En canvi, queda per sota del Berguedà (447) i molt lluny dels motors de la Catalunya Central: Bages (2797) i Osona (2797).


Al conjunt de Catalunya el 2012 es va batre el rècord de presentació d'ERO des de l'inici de la crisi amb un total de 5.494, un 71,6% més que l'any anterior. Uns expedients que van incloure 75.114 treballadors dels quals 12.980 van ser acomiadats. Per CCOO, que en el seu informe destaca el cas del Ripollès, els increments s'expliquen en part per “l'efecte facilitador” d'una reforma laboral que ha suprimit el tràmit de l'autorització administrativa.

Estudi de CCOO: Mapa comarcal d'ERO (pdf)

 

Arxivat a:
Economia, ERO, crisi, atur
Participació