Reconeixement per a «un home de fer feines»

Florenci Crivillé, històric conservador del Museu Etnogràfic de Ripoll, rep el Premi Recercat 2013

Redacció
29 d'abril del 2013
Floreni Crivillé va rebre el Premi Recercat.
Floreni Crivillé va rebre el Premi Recercat. | Arnau Urgell
Floreni Crivillé va rebre el Premi Recercat. Foto: Arnau Urgell

Florenci Crivillé es jubilarà aviat i oficialment deixarà de ser el conservador del Museu Etnogràfic de Catalunya. Tot i que té la intenció de “continuar al peu del canó”, abans de la retirada ha rebut el Premi Recercat 2013, un nou reconeixement que se suma al Premi Valvi de l'any passat.

El guardó per a Crivillé es va lliurar en el marc del novè Recercat, la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, que es va celebrar aquest cap de setmana a Ripoll. L'organització va destacar la seva tasca al Museu però també que fos un dels impulsors l'any 1978 del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. A més, va subratllar-ne la tasca com a activista cultural, la militància a favor de la llengua catalana i el seu coneixement sobre la poesia catalana del segle XX.

Florenci Crivillé, al seu torn, va parafrassejar Josep Maria Espinàs per també autodefinir-se com a un “home de fer feines”. A més, va considerar que l'honor del premi no era només per ell sinó pel conjunt del Centre d'Estudis del Ripollès i va tancar la seva breu i emocionada intervenció amb la lectura d'un poema de Miquel Martí i Pol amb qui va mantenir una estreta relació.

Els Premis Recercat també van reconèixer la tasca del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles. Una institució que es va constituir ara fa setanta anys tot i que la comarca del Pla de l'Estany tot just en té trenta, com va assenyalar el seu president Juan Antonio Abellán.

El Recercat aplega 110 centres d'estudis

El Recercat, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), l’Ajuntament de Ripoll, el Patronat Francesc-Eiximenis i el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, va tancar les portes aquest diumenge després de tres dies d'intensa activitat. Malgrat la pluja, representants de 110 centres d'estudis d'arreu dels Països Catalans es van donar cita a Ripoll. Els participants van poder ser a cinc conferències i taules rodones, cinc exposicions i dues visites culturals –als espais subterranis de la nau central del Monestir de Ripoll i al Museu Etnogràfic de Ripoll-, a més de passejar pels estands de la fira on es van exposar més de 300 títols de llibres relacionats amb la recerca territorial.

Antoni Llagostera, president del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, va celebrar l'èxit d'una trobada que va assenyalar que serveix sobretot per mantenir contactes i establir relacions que puguin millorar les recerques que es realitzen des de diversos territoris. A més, destaca que es pretén donar visibilitat d'una tasca que tot i la seva profunditat i diversitat segurament no està prou reconeguda.

Sessió inaugural del Recercat a Ripoll. Foto: Pere Duran