Mor als 103 anys monsenyor Lluís Suriñach, històric rector de Llanars

Nascut a Rocabruna el 1909, va servir a la parròquia llanarenca durant 54 anys

Redacció
25 d'abril del 2013
La sala de plens de Llanars es va omplir per l'homenatge a Lluís Suriñach.
La sala de plens de Llanars es va omplir per l'homenatge a Lluís Suriñach. | Valldecamprodontv.com
Homenatge que va rebre Lluís Suriñach pel seus 100 anys. Foto: Valldecamprodontv.com

Lluís Suriñach, històric rector de Llanars, ha mort avui als 103 anys d'edat. Nascut a Rocabruna l'any 1909, serà enterrat aquest divendres a les quatre de la tarda al municipi on va servir durant 54 anys, tal i com va manifestar en vida. No es va jubilar fins a inicis de 2011 i aquest darrer any i mig l'ha passat entre Banyoles i Girona.

Monsenyor Lluís Suriñach i Suñer va néixer a Rocabruna el 21 de desembre del 1909, en una família de vuit germans. Als 11 anys va iniciar els estudis sacerdotals a Banyoles i després va ingressar al Seminari de Girona. Va ser ordenat sacerdot a Vic al 1933 i va ser destinat a la parròquia de Calonge (el Baix Empordà) i el 1936 a Camprodon. Amb la Guerra Civil va fugir a l'Estat francès i d'allà a Pamplona on serví les parròquies de Zabalza i Andoain. El 1939 va retornar a Camprodon i va assumir les parròquies de Sant Julià de Tregurà i de Sant Miquel de Setcases. El 1946 va servir Sant Salvador de Bianya (la Garrotxa), fins el 1957 en que va ser nomenat rector de Llanars, ocupació que va mantenir durant més de cinc dècades fins a inicis de 2011. Des d'aleshores la seva tasca la van assumir els rectors de Camprodon.

Molt conegut, entre altres, per la seva afició pel Barça i per utilitzar una moto fins a una edat ben avançada va viure diversos homenatges. El 2006 es va realitzar un acte per celebrar el cinquantenari al capdavant de la parròquia mentre que el desembre de 2009 es va commemorar els 100 anys –encara en actiu- amb la presència del bisbe de Vic. Pocs mesos abans va rebre la distinció de Prelat d'honor del Papa, fet que el va convertir en monsenyor. A més, se li va dedicar un passeig a l'entrada del poble. L'any passat, per altra banda, es va presentar el llibre Memòries d'un capellà de més de 100 anys, un recull de vivències escrit pel seu neobt, mossèn Joan Marquès i Suriñach.