Els trabucaires ocupen Ripoll

Uns 300 homes d'armes participen a la Trobada Nacional que serveix per batejar la Colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll. L'any vinent l'esdeveniment se celebrarà a Solsona

Redacció
22 d'abril del 2013
Els trabucaires van eixordar Ripoll.
Els trabucaires van eixordar Ripoll. | Arnau Urgell
Els trabucaires van eixordar Ripoll. Foto: Arnau Urgell 

Ripoll es va omplir aquest diumenge de trabucs, pistoles, perdanyals i pólvora, molta pòlvora. La vila va ser ocupada per tres centenars d'homes i dones d'armes que van participar a la XXXI Trobada Nacional de Trabucaires. Un encontre, en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana, que va servir per batejar oficialment la primera colla ripollesa d'aquesta mostra de cultura popular.

Ripoll és una vila coneguda –entre moltes altres coses- per la seva tradició en la producció d'armes de foc. Tanmateix, mai havia tingut cap colla de trabucaires. Per això, un grup de ripollesos “amants de les armes, la tradició i la cultura” van decidir apostar-hi fa un parell d'anys amb la voluntat de debutar coincidint amb la Capitalitat Cultural. Qualsevol grup de trabucaires necessita un “bateig” per part d'una altra colla. En parlar-ne amb la Coordinadora de Trabucaires es va plantejar fer-ho en el marc d'una trobada nacional.

Aquest esdeveniment va aplegar al al llarg del cap de setmana unes 300 persones amb trabuc o altres armes. Diumenge a primera hora es van concentrar a l'entorn del centre cívic de la Devesa del Pla i ja no van deixar dormir ningú. La carretera de Barcelona, però sobretot el Barri Vell, va retrunyir amb la galejada dels trabucaires. Una de les 34 colles participants, a més, duia un parell de canons que encara feien més soroll. Tot plegat va acabar amb unes rondes de salves a la plaça del Monestir on es va passar el relleu a Solsona, ciutat que acollirà la trobada del 2014.

Tot plegat va suposar l'estrena de la Colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll, formada per una quinzena de membres. Van poder fer servir per primera vegada en públic les armes que han fet fabricar expressament en un taller d'Albacete. Concretament es tracta de cinc trabucs –amb culates rèpliques dels que es fabricaven a Ripoll-, una pistola i dos pedrenyals. Precisament aquestes darreres són l'arma “típica” de la vila i les que porten són rèpliques de les que estan exposades al Museu Etnogràfic.

Més enllà del bateig, la Colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll ja té lligades les primeres actuacions. El proper 5 de maig seran a la Festa del Pi de Matamala mentre que a casa actuaran per Sant Eudald, al Casament a Pagès, a la Festa del 27 de maig i en motiu de la Diada Nacional. A més, segons explica Jordi Molina, membre de la colla, estan planificant alguna sortida fora de la comarca, probablement al Lluçanès.