Els impostos, a Catalunya

Ripoll paga per primera vegada l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària catalana. Campdevànol i Pardines ho faran efectiu al segon trimestre

Redacció
18 d'abril del 2013
Ripoll i Campdevànol han exercit la sobirania fiscal.
Ripoll i Campdevànol han exercit la sobirania fiscal. | Catalunya Diu Prou
Ripoll i Campdevànol han exercit la sobirania fiscal. Foto: Catalunya Diu Prou

L'Ajuntament Ripoll ha pagat per primera vegada aquest matí els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a l'espanyola. El regidor Josep Maria Creixans, juntament amb responsables dels consistoris de Sant Jaume de Llierca, Sant Julià del Llor i Bonmatí i Viladamat, han liquidat a Girona l'IRPF i l'IVA del primer trimestre de 2013. També els han acompanyat la plataforma Catalunya Diu Prou, impulsora d'aquesta acció. A Barcelona i Tarragona, ho han fet altres municipis.

Ripoll ha estat fins ara l'únic ajuntament de capital de comarca que ha apostat per la sobirania fiscal. Una decisió de pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya que havien pres fa mesos Gallifa i Alella però que ara ha pres un nou impuls. Aquest abril ja són dotze municipis els que deixaran d'ingressar l'IVA i l'IRPF a la hisenda espanyola i s'espera que abans de l'estiu, de la mà de l'Associació de Municipis per la Independència, s'arribi al centenar.

A la nostra comarca, de moment, Campdevànol ha estat el primer en seguir els passos de Ripoll mentre que Pardines ho va aprovar la setmana passada (ambdós començaran a fer-ho efectiu el segon trimestre perquè la moció es va aprovar l'abril). Tanmateix, és probable que no siguin els únics ja que els 19 municipis i el Consell Comarcal formen part de l'AMI. L'entitat municipalista vol que a la tardor tots els seus 700 associats hagin decidit fer aquest pas per tal de donar exemple als ciutadans i empreses. De moment, ERC de Sant Joan de les Abadesses ha reclamat que l'Ajuntament encapçalat per Ramon Roqué també ho faci.

El Govern vol facilitar-ho

El Govern vol facilitar l'exercici de la sobirania fiscal. En aquest sentit, segons va explicar el conseller Francesc Homs després de reunir-se amb l'AMI, estan enllestint un mecanisme que permetrà als ajuntaments catalans pagar els seus impostos a la Generalitat.

Segons Homs, el mecanisme articulat pel Govern serà "perfectament legal i estarà a punt en els propers mesos. Al seu entendre, representa una "oportunitat" perquè permetrà a l'administració de la Generalitat agafar experiència i disposar d'estadístiques per quan es creï una agència tributària pròpia.

De moment, la sobirania fiscal és simbòlica. Els ajuntaments –així com diversos empresaris i autònoms- liquiden els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya que, al cap de quatre dies, ho traspassa a l'administració espanyola.