La Llei de governs locals pot tancar la porta a la comarca de la Vall de Camprodon

L'avantprojecte fixa en 15.000 habitants el llindar per crear una nova comarca, el triple que la població de la Vall de Camprodon i cinc més que la Vall de Ribes

per Arnau Urgell, 14 d'abril de 2013 a les 11:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La comarca de la Vall de Camprodon, pràcticametn descartada. Foto: Ajuntament de Camprodon

La nova Llei de govers locals, que en breu iniciarà la tramitació parlamentària, pot tancar definitivament la porta a la creació de les comarques de la Vall de Camprodon i la Vall de Ribes. I és que l'avantprojecte preveu fixar, segons El Punt Avui, un llindar de 15.000 habitants per tal de tirar endavant una nova comarca. Es tracta d'una població que multiplica per tres l'actual dels sis municipis de l'entorn de Camprodon i per cinc els de Ribes.


Un límit que pot refredar les principals reivindicacions

L'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya, conegut com l'Informe Roca (2000), i l'avantprojecte de Llei d'ordenació territorial (2004) impulsat per l'aleshores conseller de Governació, Joan Carretero, van posar sobre la taula la creació de noves comarques. Entre altres, hi havia la Vall de Camprodon així com el Lluçanès i el Moianès, les més demanades. La possibilitat de tirar endavant noves unitats supralocals també va fer aparèixer, tot i que amb menys força, la reivindicació de la Vall de Ribes.


La redacció de la Llei de governs locals permetia tornar a obrir el meló sobre la qüestió. Fa poques setmanes, en una visita al Lluçanès, la vicepresidenta Joana Ortega va assegurar que aquest territori o el Moianès es podrien convertir en comarca “si no suposaven cap cost ni estructura addicional”. Tanmateix, l'avantprojecte no ho posarà gens fàcil ja que fixa un mínim de 15.000 habitants i que els seus límits quedin compresos dins una mateixa vegueria. Una situació que pot dificultar els casos del Moianès (14.000 habitants) i el Lluçanès (8.000 habitants) i que tancaria definitivament la porta de la Vall de Camprodon (4.700 habitants) i la Vall de Ribes (2.845 habitants). Es dóna la circumstància que els quatre ajuntaments d'una altra subcomarca, com són les Valls d'Àneu, aposten en principi per fusionar-se creant un macromunicipi.

Fins ara, s'havien donat a conèixer altres elements de l'avantprojecte de la Llei de governs locals com la despolitització dels consells comarcals –passaran a ser controlats pel consell d'alcaldes-, l'establiment dels sous màxims d'alcaldes i regidors, així com l'aposta per la fusió voluntària de municipis. Tot i això, també es marcarà el mínim per crear nous ajuntaments: 10.000 habitants.

 

Participació