Ripoll fa una crida a la calma pel bacteri identificat al Ter

La Junta Local de Sanitat assegura que no provoca efectes nocius ni a persones ni a animals

Redacció
12 d'abril del 2013
Riu Ter a Ripoll
Riu Ter a Ripoll | Govern
El bacteri identificat al Ter a Ripoll no és patogen. Foto: Generalitat de Catalunya

Fa unes setmanes va transcendir la descoberta d'un nou bacteri al riu Ter al seu pas per Ripoll. La investigació de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), publicada en una prestigiosa revista científica, va demostrat com el consum d'antibiòtics afavoreix el desenvolupament de noves espècies resistents. La identificació d'aquest organisme del gènere Aeromonas que reforcen la tesi que els antibiòtics poden deixar de ser efectius a causa d'un ús excessiu.

La troballa va aparèixer de manera àmplia als mitjans de comunicació i, segons sembla, va generar certa alarma entre els veïns per si podia tenir efectes nocius. L'Ajuntament de Ripoll ha volgut fer una crida a la calma assegurant que el bacteri no ha de tenir “en principi” efectes nocius ni per les persones ni pels animals fluvials. En aquest sentit, a través de la Junta Local de Sanitat, assenyalen que el germen no és patogen i que el fenomen de la resistència als antibiòtics en cursos fluvials té una afectació global. De fet, la problemàtica cal circumscriure-la més en l'àmbit de la salut publica –per la pèrdua d'efectivitat d'uns medicaments tan importants- que no vas en l'àmbit ambiental.

Joan Riu, responsable de la Junta Local de Sanitat, ha assegurat que “ningú ha de deixar de fer cap de les activitats habituals”. De fet, és molt probable que ja fes molt temps que existís però no s'ha descobert fins a la realització de l'estudi. Cal recordar que el bacteri es va identificar a la sortida de la depuradora.