CiU i PP tomben al Parlament una llei per prohibir el «fracking»

En canvi, la cambra catalana tirarà endavant una comissió d'estudi sobre l'impacte d'aquesta tècnica d'extracció

Arnau Urgell
10 d'abril del 2013
El Parlament ha debatut la prohibició del «fracking».
El Parlament ha debatut la prohibició del «fracking». | ElRipollès.info
El Parlament ha debatut la prohibició del «fracking». Foto: ElRipollès.info

El Parlament ha rebutjat aquest matí iniciar la tramitació parlamentària d'una llei que prohibeixi el fracking. Els vots de CiU i el PP han frenat una proposta d'ICV que ha rebut el suport d'ERC, el PSC i la CUP mentre que C's s'ha abstingut. En canvi, tots els partits han donat llum verd a una comissió que avaluï l'impacte d'aquesta tècnica extractiva. Tot plegat en una sessió plenària en la qual s'ha estrenat finalment com a diputat el ripollès Xavier Cima.

El diputat Salvador Milà –molt relacionat amb el Ripollès- ha estat l'encarregat de defensar la proposició de Llei de prohibició de prospeccions i explotacions de hidrocarburs no convencionals per mitjà de fractura hidràulica. Un text amb dos articles en els quals es volia vetar l'ús parcial o total del fracking –amb o sense additius químics- en tot els tipus de sòl regulats en les estratègies de planificació territorial. A més, una disposició transitòria reclamava que la prohibició afectés totes les sol·licituds concedides anteriorment o bé actualment en tràmit.

De fet, el debat ha arribat en un compàs d'espera sobre el futur del projecte d'investigació d'hidrocarburs que afecta el Ripollès, la Garrotxa i Osona. Antoni Fernàndez Teixidor, diputat de CiU, ha revelat que Teredo Oils finalment va presentar al·legacions a la suspensió del permís que tenia concedit i que la decisió final d'Energia i Mines serà imminent.

ERC, PSC, ICV i CUP, a favor de prohibir el fracking

El diputat ecosocialista ha recordat que tots els partits menys el PP van signar el Compromís del Bover contra el fracking i que calia votar el mateix al Parlament que al territori. En aquest sentit ha assegurat que no era temps de comissions, moratòries o prohibicions parcials i deixar el tema tancat d'una vagada. El text ha rebut el suport d'ERC, el PSC i la CUP –malgrat que s'han equivocat a l'hora de votar i ho hagut de corregilar oralment-.

CiU, per la seva banda, ha votat en contra el text perquè considera que abans s'ha d'avaluar-ne els impactes en una comissió que precisament avui ha rebut el suport de tots els grups. El PP, en canvi, ha defensat el fracking perquè, entre altres, consideren que pot permetre tirar endavant l'energia geotèrmica estimulada, una energia de tipus renovable. Finalment Ciutadans, tot i mostrar-se conraris a la tècnica, han optat per l'abstenció per fer primer el debat en comissió.

Proposició de llei de prohibició de prospeccions i explotacions de hidrocarburs no onvencionals per mitjà de fractura hidràulica ( fracking )

Article 1

Queda prohibida, a tot el territori de Catalunya, la realització d’activitats de prospecció, exploració, investigació o explotació d’hidrocarburs i gasos de roca i no convencionals, que suposin –en tot o en part- la utilització de les tècniques de fractura hidràulica amb injecció d’aigua o d’altres additius químics.

Article 2

La utilització de les tècniques referides a l’article 1 serà considerada com una activitat i un ús del sòl prohibit en tota classe de sòl dins del territori de Catalunya, a efectes de planificació territorial i d’aplicació de la legislació d’urbanisme i reguladora de les activitats.

Disposició transitòria única

La prohibició continguda en aquesta llei serà d’aplicació als permisos o peticions d’autorització per realitzar investigacions, prospeccions o explotacions que estiguin actualment en tràmit, així com la suspensió de les autoritzacions que s’hagin pogut concedir amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta llei.