Els Randellaires fan una crida per recuperar el Contrapàs Llarg de Ripoll

L'objectiu és que aquesta dansa es torni a ballar coincidint amb la clausura de la Capitalitat Cultural

Arnau Urgell
10 d'abril del 2013
Els Randellaires han acompanyat la cercavila per buscar les pabordesses.
Els Randellaires han acompanyat la cercavila per buscar les pabordesses. | Arnau Urgell
Els Randellaires volen recuperar el Contrapàs Llarg de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Els Randellaires fa més d'una dècada que recuperen cançons i danses tradicionals del Ripollès. Fa un parell d'anys van posar la banya en el Contrapàs Llarg de Ripoll, una dansa antecessora de l'actual sardana i que es va ballar a les comarques del nord del Principat entre el segle XV i mitjans del XIX. L'objectiu és que torni a ser una realitat viva en l'acte de clausura de la Capital de la Cultura Catalana.

En tots els Països Catalans es té constància de l'existència d'onze contrapassos llargs. D'aquests, actualment només es balla el de Sant Vicenç de Torelló, a Osona, que precisament es va representar a Ripoll per Setmana Santa en motiu de la Capitalitat Cultural. Paral·lelament, els Randellaires fa temps que van iniciar la recuperació tant de la música com dels passos. Ho han fet a partir de la documentació existent però també de grans coneixedors de les danses populars catalanes com en Carles Mas.

La música –que en la seva versió completa dura onze minuts- ja l'han tocat en concerts i formarà part d'Entemarrats, el tercer disc del grup. A més, l'han ballat sense públic en el taller 4 Vares en el qual s'aposta per aprendre danses d'arreu dels Països Catalans. Aquestes activitat, que se celebra el darrer dissabte de cada més, aplega balladors d'arreu però pocs de Ripoll. Per aquest motiu, els Randellaires han fet una crida a totes les entitats i veïns que estiguin interessants en contribuir a fer de nou realitat el Contrapàs Llarg de Ripoll.

De fet, tal i com explica Santi Llagostera, membre dels Randellaires, el seu objectiu és que sigui una “dansa viva”. “Que es pugui ballar per Sant Eudald i com més vegades millor, no pas de manera solemne” explica. Per això, s'han adreçat especialment a sardanistes, ballarins de la comarca de diferents estils, membres de la Dansa dels Clavells, afeccionats espontanis, novells... per explicar-los el projecte en una reunió el proper divendres 12 d'abril a les set de la tarda al segon pis dels annexos de la Biblioteca Lambert Mata.