Boscos que esdevenen pastures

El projecte permet abastir d'estella les calderes de biomassa

Redacció
07 d'abril del 2013
Jornada de biomassa a Planoles
Jornada de biomassa a Planoles | CFC
El CEINR abasteix d'estella les calderes de biomassa de la comarca. Foto: CFC

Un projecte del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), l'Obra Social La Caixa i la Diputació de Girona ha permès recuperar sis hectàrees de boscos municipals del Ripollès per a pastures. Amb la fusta de pi negre i pi roig que no es pot vendre al mercat de la serra pel seu baix preu, se'n fabrica estella forestal per autoabastir les vuit calderes de biomassa públiques que hi ha a la comarca.

El març van finalitzar uns treballs que han tingut un pressupost de 40.000 euros i que es van iniciar el setembre de 2012. Durant aquest temps s'han recuperat sis hectàrees de bosc en cinc municipis: Llanars, Vilallonga de Ter, Queralbs, Ribes de Freser i Planoles. A més, s'han pogut contractar tres persones en risc d'exclusió social.

La darrera de les actuacions es va realitzar a Comes de Ventolà, al municipi de Planoles. El director tècnic del CEINR, Jordi Faus, explica que els treballs han consistit en l'obertura d'espais “que fa més de vint anys havien servit a les pastures i que, de mica en mica, el bosc ha anat tancant”. Les espècies que hi han crescut han estat el pi roig i el pi negre a causa, en part, a l'abandó progressiu de l'activitat ramadera. La recuperació s'ha dut a terme a partir de tallades o de tales selectives per aconseguir estructures forestals obertes i aptes per a la pastura.

Amb aquesta actuació, segons Faus, s'ha donat valor a la zona des d'un punt de vista de paisatge, de la biodiversitat de l'espai i també de reducció del risc d'incendi, ja que s'afavoreix la creació de mosaics sense combustible que actuen de tallafocs naturals. També afavoreix l'activitat ramadera –cada vegada es perden més pastures- al mateix temps que es poden alimentar les calderes de biomassa de titularitat pública.