Campdevànol segueix Ripoll i no pagarà més els impostos a l'Estat espanyol

El consistori ingressarà a partir d'aquest mateix mes l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya

Arnau Urgell
05 d'abril del 2013
Campdevànol exercirà la sobirania fiscal.
Campdevànol exercirà la sobirania fiscal. | Arnau Urgell
Campdevànol exercirà la sobirania fiscal. Foto: Arnau Urgell

L'Ajuntament de Campdevànol segueix els passos de Ripoll i també exercirà la sobirania fiscal. En aquest sentit, a partir d'aquest mateix mes d'abril, ingressarà l'import de l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a l'espanyola. Es tracta però d'una mesura simbòlica ja que la Generalitat traspassarà els impostos a l'Estat al cap de quatre dies.

En el ple d'aquest dijous els vots de l'equip de govern, format per CiU i ERC, van servir per aprovar tirar endavant exercir la sobirania fiscal. “Després que ho fes Ripoll diversos regidors ho van plantejar i vam decidir fer-ho” explica l'alcalde campdevanolenc, Joan Manso. De fet, el consistori ripollès s'havia plantejat intentar que la resta de municipis de la comarca en seguissin l'exemple.

El PSC, per la seva banda, es va decidir abstenir. “Ens sembla bé que ho facin però com que es tracta d'un gest molt simbòlic vam optar per aquest vot” assenyala Núria López. De fet, a banda que els ingressos acaben finalment a l'administració estatal, es tracta d'una quantitat reduïda ja que la major dels impostos (IBI, IAE, vehicles...) són de competència municipal.

De moment, el delegat d'Hisenda a Catalunya, Gonzalo García de Castro, ha assegurat en una entrevista a La Xarxa que no perseguirà els ajuntaments que exerceixin la sobirania fiscal si l'Estat acaba rebent els impostos, a través de l'Agència Tributària de Catalunya.

El Govern deu més de 500.000 euros a l'Ajuntament

En el ple d'aquest dijous també es va aprovar una moció del PSC en el qual es reclama el cobrament dels deutes del Govern. Concretament, són en total 538.000 euros de deu subvencions diferents entre els quals destaquen els 200.000 euros pel funcionament ordinari de la llar d'infants –dels cursos 2010-2011 i 2011-2012- i els 160.000 per a la construcció de la piscina.

Joan Manso, per la seva banda, admet que el deute és important però l'Estat tampoc paga a la Generalitat. A més, recorda que progressivament es va cobrant i que aquesta mateixa setmana s'ha liquidat una subvenció per a la gestió forestal sostenible per valor d'uns 17.000 euros.

Moció del PSC sobre els deutes del Govern (pdf)