Els veïns de Ribes de Freser pagaran 10 euros anuals per recollir llenya als boscos

Es tracta d'un dels primer municipis que regula aquesta pràctica que ha revifat amb la crisi

Arnau Urgell
03 d'abril del 2013
Els veïns de Ribes es podran endur llenya del bosc municipal pagant 10 euros.
Els veïns de Ribes es podran endur llenya del bosc municipal pagant 10 euros. | Adrià Costa
Els veïns de Ribes es podran endur llenya del bosc municipal pagant 10 euros. Foto: Adrià Costa

L'Ajuntament de Ribes de Freser farà pagar una quota anual de deu euros a aquells veïns que vulguin recollir llenya als boscos públics. Es tracta d'un dels primers municipis del país que regula una pràctica que darrerament ha revifat a causa de la crisi econòmica. De fet, segons ha explicat l'alcalde Marc Prat en els darrers mesos diversos veïns s'adreçaven a l'Ajuntament per demanar com ho podien fer.

En el ple municipal del mes de març es va aprovar l'ordenança que regula el que Marc Prat considera una “prova experimental”. En aquest sentit de moment s'estableix només un espai de poc més d'una hectàrea i mitja a l'entorn de la pista de Tregurà. Allà les persones que hagin pagat la quota podran agafar una “quantitat raonable” de fusta caiguda perquè precisament és un dels espais més afectats per les ventades d'anys enrere. “Intentarem fer-ne un control tant amb la Policia Local com els Agents Rurals però confiem en la bona voluntat de les persones” explica l'alcalde ribetà. Per tal que entri en vigor només cal acabar el tràmit per aprovar la taxa.

La mesura d'aprofitament del bosc públic s'afegeix a la posada en funcionament el passat mes de novembre d'una xarxa de calor alimentada amb biomassa d'origen forestal i que escalfa sis equipaments municipals. En aquest cas la fusta prové de les tasques d'aclarida i de recuperació de pastures de la zona del collet de les Barraques.

De fet, Marc Prat assenyala que és molt difícil “arribar a tot arreu” i per això han optat per aquesta proposta que va ser aprovada per tots els regidors del consistori. Si va bé, avança, de cara l'any vinent preveuen noves iniciatives similars que considera que també podrien interessar als municipis de l'entorn.