Arrenca una nova edició del Dia de la Memòria

El 10 de juny repicaran campanes arreu del país. Enguany, la celebració es dedica a la poesia patriòtica

Redacció
03 d'abril del 2013
Els alumnes de Sant Joan es van afegir al Dia de la Memòria llegint poemes de Verdaguer.
Els alumnes de Sant Joan es van afegir al Dia de la Memòria llegint poemes de Verdaguer. | Marc Cargol
Els alumnes de Sant Joan es van afegir al Dia de la Memòria llegint poemes de Verdaguer. Foto: Marc Cargol

El Dia de la Memòria engega la seva segona edició, que culminarà amb el 10 de juny a les 7 de la tarda amb el repic de campanes arreu del país. Enguany, la celebració es dedicarà a la poesia patriòtica, amb noms com Joan Salvat-Papasseit, Jacint Verdaguer, Joan Maragall o Salvador Espriu. La iniciativa, impulsada per l'osonenc Joan Orriols, va comptar l’any passat amb l’adhesió de gairebé 200 campanars d’esglésies, monestirs i ajuntaments de tot Catalunya dels quals una desena eren del Ripollès.

El Dia de la Memòria és una proposta que sorgeix de la societat civil, com un homenatge a la llengua i a la memòria dels patriotes. El dia elegit és el 10 de juny perquè s'escau l’aniversari de la mort del poeta nacional mossèn Cinto, a qui es va dedicar la primera edició. La intenció dels promotors és que la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 10 de juny.

Així, pels volts de les 7 de la tarda, seran molts els campanars que tornaran a repicar per honorar la memòria de tots els qui ens han precedit en la defensa de la nostra llengua. La iniciativa en algunes localitats anirà acompanyada d’activitats paral·leles al peu dels campanars, com ara interpretacions per part de grups corals o lectures de rapsodes.

També aquest any es farà una edició de poemes gratuïta. Així totes les escoles que ho desitgin podran fer-ho servir de material didàctic.

Galeria de fotos del Dia de la Memòria 2012 a Sant Joan
 




La repicada en honor a mossèn Cinto Verdaguer de l'any passat va ser un èxit.