Francesc Moret: «El meu objectiu d'enguany és guanyar el Mundial júnior»

El pilot de Molló, guanyador del Santigosa, està a punt per iniciar al Japó el Campionat del Món

Joan Garcia/Arnau Urgell
02 d'abril del 2013
Francesc Moret només ha penalitzat un punt el primer dia dels 3DTS.
Francesc Moret només ha penalitzat un punt el primer dia dels 3DTS. | Marc Cargol
Francesc Moret acaba de guanyar els 3 Dies de Trial de Santigosa. Foto: Marc Cargol

Francesc Moret acaba de guanyar els 3 Dies de Trial de Santigosa. Una victòria que feia temps que anhelava. “Fos aquest aquest any o el següent que arribi ja” explicava després de la primera jornada. La Veu de Sant Joan el va entrevistar en el marc de la programació especial realitzada al llarg de la competició. El mollonenc explica l'objectiu per aquesta temporada que és a punt de començar: aconseguir el Mundial júnior en una edició on el reglament canvia amb l'adopció del non stop que fa anys que s'utilitza al Santigosa.

- Nota el fet de ser del Ripollès quan disputa el Trial de Santigosa?

- La gent es pensa sovint que m'ho regalen. Jo sóc un més i vinc alguna vegada a entrenar però no pas a preparar el Santigosa. Ara bé, també és cert que t'agrada que la gent et doni suport i que es parli de tu a la comarca.

- De fet els seus inicis en el món de la moto van ser aquí a Sant Joan...

- Sí, quan van posar en funcionament l'àrea de trial em va obrir les portes perquè vingués a entrenar. M'han estat donant suport molts anys i, de fet, encara ara corro com a pilot del Moto Club Abadesses.

- El Trial de Santigosa tot i no ser puntuable per cap campionat gaudeix de molt bona salut. Quins punts a favor té la prova de Sant Joan?

- Hem de tenir en compte que enguany el reglament del Mundial canvia i s'adopta el non stop, que ja fa uns anys que es fa servir al Santigosa. Això provoca que vinguin més pilots –també d'arreu d'Europa- perquè es prenen els 3 Dies com un entrenament previ a l'inici de la temporada al Japó. Ens serveix, a més, per agafar el ritme de no parar a dins de la zona ja que fins ara en el Mundial sí que podies aturar-te i no penalitzaves. Ara si pares serà un fiasco.

- Realment canvia tant el trial amb el non stop?

- A mi des de petit m'han ensenyat a aguantar l'equilibri, a pujar pedres... però tot de parat. Ara amb aquest reglament no pots rectificar la traçada. Si fas un peu has de continuar avançant. Abans, quan feies un peu t'aturaves per analitzar la situació i intentar canviar l'estratègia per afrontar la zona. El canviar el reglament t'obliga a tenir-ho tot molt més clar des d'un bon inici. En una zona fàcil pots equivocar-te i acabar amb un fiasco (cinc punts de penalització).

- Tornant als 3 Dies de Trial de Santigosa. Què milloraria?

- Pels pilots elit, per tal que encara en vinguessin més, s'haurien de marcar unes variants i puntuar en una categoria a part. D'aquesta manera serviria encara més com a entrenament. De fet, és recuperar el que es feia abans però adaptat al non stop.

- El trial de Sant Joan arriba just abans de l'inici del Mundial. Quin objectiu esportiu té?

- Bé, el primer objectiu de la temporada era la victòria al Santigosa. I l'altre és guanyar el Mundial júnior després que l'any passat quedés segon ja que la temporada vinent competiré a la World, que és la categoria top de l'especialitat. A banda, fer el millor paper possible al Campionat d'Espanya Indoor on ara són cinquè quan queden dues proves. A més, enguany debuto als 6 Dies de Trial d'Esòcia, que és una prova mítica i molt dura.

- Com és la relació amb els altres pilots del Mundial?

- Tots ens portem bé i al paddock converses del dia, dels punts, de les zones.... A més, jo sóc una persona molt oberta i que es fa amb tothom. Ara bé, quant et poses el casc i puges a la moto som rivals i no t'ajudes.

- Creu que algú pot destronar en Toni Bou ara que ja acumula tretze campionats del món (sis a l'aire lliure i set indoor)?

- Bé, amb el canvi de reglament cap al “non stop” tothom està a l'expectativa per saber com seran les zones, si molt fàcils o molt difícils, com marcaran els controls,... És possible que se'l destroni a alguna prova però per fer-ho a la general hi ha molta feina. Està en un moment de forma i de confiança espectacular: ho guanya tot.


Galeries de fotos Santigosa

3DTS 2013, segona jornada (Marc Cargol)

3DTS 2013, primera jornada (Marc Cargol)

3DTS 2012, segona jornada (Marc Cargol)

3DTS 2012, primera jornada (Xevi Mas i Lurdes López)

Tres Dies del 2011 (Xevi Mas)

Tres Dies del 2010 (Xevi Mas)

Tres Dies del 2009 (Arnau Urgell)

Tres Dies del 2008 (Arnau Urgell)