Els alcaldes fan front comú per prohibir el «fracking»

Trenta-set alcaldes d'Osona, la Garrotxa, el Berguedà, el Bages i el Ripollès i tres presidents de consells comarcals signen el Compromís d'Orís

Redacció
25 de març del 2013
Foto de família després de signar el Compromís d'Orís.
Foto de família després de signar el Compromís d'Orís. | PAF
Fins a trenta-set alcaldes i tres presidents comarcals van signar el Compromís d'Orís. Foto: PAF

Trenta-set alcaldes i alcaldesses (quatre del Ripollès) i tres presidents de consells comarcals, el d'Osona, el Berguedà i el Ripollès, van signar dissabte el Compromís d’Orís per reclamar la prohibició del fracking a Catalunya. Un acte convocat fa setmanes i que arriba pocs dies després que el Govern iniciés els expedients per retirar el permís a Teredo en el projecte que afecta vuit municipis del Ripollès i per denegar la sol·licitud del projecte Leonardo. Precisament es va escollir Orís pel fet que era un dels municipi inclosos en ambdós casos.

En el Compromís d’Orís, els alcaldes i presidents comarcals firmants rebutgen el fracking i es comprometen a declarar els seus municipis lliures d’aquesta tècnica extractiva que consideren nociva per al medi i la salut. També es demana que es treballi amb consens una legislació específica que la prohibeixi a tot el territori català. Finalment es comprometen amb el canvi energètic i la necessitat de promoure i accelerar el seu desenvolupament real.

Els ajuntaments que van firmar el Compromís d’Orís són els d’Avinyó, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Voltregà, Manlleu, Olost, Perafita, Roda de Ter, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Sobremunt, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, L’Esquirol, Sobremunt, Tavèrnoles, Torelló, Vic, Vilanova de Sau, Sant Vicenç de Torelló i Sant Sadurní d’Osormort, tots ells afectats pel permís Leonardo. Pel que fa als del permís Ripoll, han firmat els ajuntaments de Campdevànol, Montesquiu, Ripoll, Riudaura, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Santa Pau, Vallfogona i Vidrà, a més dels d’Orís, Sant Pere de Torelló i L’Esquirol, tots tres doblement afectats pels dos permisos. Els tres presidents comarcals que van firmar són els d’Osona, el Ripollès i el Berguedà. Altres ajuntaments afectats van al·legar motius d'agenda per no ser Orís tot i que van donar suport a la declaració.

Malgrat un aparent canvi de rumb polític, per la retirada d'un permís i la denegació de dos més, la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) va expressar la necessitat de continuar treballant per aconseguir, entre altres coses, que es prohibeixi el fracking a Catalunya, i que s’aposti per una nova cultura energètica basada en fonts renovables i no fòssils.

"Torna, torna Serrallonga"

A l’acte de dissabte hi van intervenir l’alcalde d’Orís, Arnau Basco; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira; l’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Masana, i el president del GDT i membre de la PAF, Sergi Solà. La signatura la va amenitzar la Coral Lorelei de l’Esquirol que va cantar, entre altres, la mítica "Torna, torna Serrallonga", composta pels Esquirols arran de l’amenaça d’extracció d’urani a les Guilleries a finals dels anys setanta.

Més informació a Osona.com
 




El Compromís d'Orís

(pdf)