Daniel Martin guanya l'etapa reina de la Volta amb sortida a Llanars

L'irlandès també s'ha coronat com a líder a Port Ainé. El català "Purito" Rodríguez es manté segon a la general després de l'abandó de Valverde

21 de març del 2013
El pilot de la Volta Catalunya al pas per Ripoll.
El pilot de la Volta Catalunya al pas per Ripoll. | Arnau Urgell
Els ciclistes a punt de coronar el coll de Merolla. Foto: Arnau Birba

La Volta Catalunya s'ha acomiadat aquest matí del Ripollès. Ho ha fet amb Alejandro Valverde (Movistar) com a líder després d'acollir un final i un inici d'etapa. A Llanars s'ha donat la sortida neutralitzada d'un recorregut de 217 quilòmetres amb final a Port Ainé. Tanmateix, després de l'etapa reina la situació ha canviat com un mitjó. Valverde ha caigut en un descens –ha hagut d'abandonar- i el nou líder és Daniel Martin que ha guanyat l'etapa.

El ciclista irlandès ha avantajat en l'arribada a l'estació pallaresa en 26 segons a Joaquim "Purito" Rodríguez i el colombià Nairo Quintana –que va guanyar a Vallter-. D'aquesta manera, Martin és el nou líder tot i que té el català a només 10 segons i el ciclista del Movistar a 32. Un fet que provoca que la Volta no s'acabi decidint fins al diumenge on els participants hauran de realitzar a Barcelona vuit voltes a un circuit que inclou l'ascens al castell de Montjuïc.

La cursa ha travessat mig Ripollès

Després de passar pel centre de Camprodon s'ha donat la sortida real a l'alçada de la gasolinera. D'allà, el pilot s'ha dirigit per la C-38 i la N-260 cap a Sant Joan i Ripoll. A l'entrada de la capital comarcal un trio format per Y. Eijssen (BMC), S. Pauwels (Omega) i T. Peterson (Argos) han saltat però ràpidament han estat neutralitzats. També ho ha intentat sense èxit Egor Silin (Astana) en l'ascens al coll de Merolla, el primer port de la jornada considerat de tercera categoria. En aquest punt han passat amb poc més de deu segons d'avantatge un grupet format per Aru, Trofimov, Kiserlovsk i Ryder Hesjedal –guanyador del darrer Giro d'Itàlia-. En el descens l'escapada ha anat sumant unitats fins arribar a 23 ciclistes. Un grup que s'ha anat trencant fins a quedar totalment neutralitzat a l'inici de Port Ainé.

El pilot de la Volta Catalunya al pas per Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Nairo Quintana guanya a Vallter

El colombià Nairo Quintana (Movistar) va guanyar la tercera etapa de la Volta Catalunya amb arribada a Vallter 2000. El ciclista colombià va avantajar en sis segons el seu company d'equip Alejandro Valverde i el català Joaquim "Purito Rodríguez". Un altre dels favorits, Bradley Wiggins (Sky), també va marcar el mateix temps.

El segon lloc de Valverde el va permetre situar-se com a líder amb quatre segons d'avantatge respecte Rodríguez i Wiggins. D'aquesta manera, el sostre de la cursa amb rampes màximes del 12% no va marcar diferències importants i tot es decidirà a l'etapa reina d'aquest dijous. De fet, pràcticament fins a dos quilòmetres del final no hi hagut atacs entre els ciclistes importants.

Abans, en el primer tram de l'etapa s'havia format una escapada de quatre corredors –Kohler (BMC), Edet (COF), Domagalski (CJR) i Haedo (CAN)- que va arribar a tenir set minuts d'avantatge respecte el pilot però al seu pas per Olot s'havia reduït a cinc minuts. Tanmateix, a l'inici de l'ascens al túnel de Collabós, considerat de primera categoria, el grup es va trencar i Edet i Domagalski van marxar assolint mig minut respecte els altres dos components. Finalment, Edet va continuart en solitari a partir de Setcases però va ser atrapat a 4 del final després de quasi 170 quiilòmetres d'escapada.