CiU i PP rebutgen una moratòria als projectes d'investigació d'hidrocarburs

El PSC volia que tots els permisos quedessin congelats durant sis mesos. Aquest dissabte els alcaldes signaran a Orís contra el “fracking”

Redacció
21 de març del 2013
Els projectes d'investigació d'hidrocarburs i el fracking van tornar a protagonitzar el ple del Parlament. CiU i PP van tombar una proposta de resolució del PSC per tal d'establir una moratòria general de sis mesos en tots els permisos sol·licitats per buscar gas i petroli al nostre país. Des de la federació nacionalista, en canvi, es va voler limitar el fet d'extingir un permís a incomplir les condicions de l'autorització tal i com ha passat amb Teredo Oils. Precisament aquest dijous representants de l'empresa i de la direcció general de Mines es reuniran en una trobada que pot ser clau per descartar o no definitivament el projecte que afecta el Ripollès, la Garrotxa i Osona.

Els socialistes van dur a la cambra catalana una proposta en la qual reclamava suspendre cautelarment durant mig any els projectes per investigar hidrocarburs –a banda del que afecta la nostra comarca se n'han autoritzat dos de petit abast-. A més, la moratòria proposada també hauria d'afectar la resta de sol·licituds entre les quals destaquen el Darwin i Leonardo a la Catalunya Central.

Tota l'oposició menys el PPC van donar suport a la resolució però finalment CiU hi va votar en contra. En aquest sentit els nacionalistes reclamaven que només s'extingissin els permisos quan s'incomplissin les condicions i crear una subcomissió parlamentària per estudiar la tècnica de la fracturació hidràulica –ja hi ha en curs una proposta per tirar endavant una comissió-. Els socialistes no van acceptar les esmenes i la resolució no es va aprovar.

El diputat gironí del PSC, Juli Fernàndez, considera que la postura de CiU mostra la seva “incoherència” per retirar per una banda la llicència a Teredo Oils i, per l'altra, negar una moratòria general.

Alcaldes contra el fracking

Mentrestant la lluita contra la investigació i l'extracció d'hidrocarburs no s'atura. La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) ha convocat per aquest dissabte 23 a les cinc de la tarda a tots els alcaldes i president dels consells comarcals afectats pels permisos Ripoll i Leonardo. En la trobada se signarà el Compromís d'Orís on es manifesta el rebuig al fracking i la necessitat d'apostar per un nou nodel energètic basat en les renovables.