«Tornen» les armes ripolleses

El Museu Etnogràfic acollirà a partir de diumenge disset pistoles cedides durant un any per l'Ajuntament de Barcelona i el Museu Episcopal de Vic

Redacció
20 de març del 2013
La mostra d'armes del Museu Etnogràfic augmentarà de manera temporal.
La mostra d'armes del Museu Etnogràfic augmentarà de manera temporal. | Ajuntament de Ripoll
La mostra d'armes del Museu Etnogràfic augmentarà de manera temporal. Foto: Ajuntament de Ripoll

Ripoll va ser fa uns segles un dels principals nuclis productors d'armes d'arreu d'Europa. Ara, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, la vila “recuperarà” alguns dels exemplars de més valor que estan repartits en museus de Barcelona i de Vic. Concretament, i fins al gener de 2014, la col·lecció d'armes del Museu Etnogràfic es veurà ampliada amb disset peces més. El proper diumenge se'n celebrarà el “retorn” amb una conferència.

Després de mesos de converses amb l'Ajuntament de Barcelona finalment Ripoll veurà ampliada temporalment la seva col·lecció d'armes. Concretament seran setze elements que fins ara estaven exposats al Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Barcelona i a l’Institut de Cultura de Barcelona –anteriorment la majoria havien estat al Museu Militar de Montjuïc-.

Per altra banda, el Museu Episcopal de Vic contribueix a la mostra amb un exemplar de pistola catalana de roda, feta a Ripoll a finals del segle XVI - principis del XVII. Es tracta de la parella de l’exemplar que integra la col·lecció d’armes permanent del Museu Etnogràfic. Per tot plegat, el visitant tindrà una oportunitat única: contemplar una parella de pistoles de roda en un mateix espai, ja que en tota la península Ibèrica només se’n conserven dues parelles.

Abans de poder descobrir les noves peces la sala Tomàs Raguer del Museu acollirà una xerrada a càrrec de Xavier Sala i Aragó, expert en armes antigues i assessor de la col·lecció d’armes de foc del museu, amb el títol “La recepció d’armes ripolleses, cedides per l’Ajuntament de Barcelona i el Museu Episcopal de Vic”.