Sant Joan homenatja un dels seus «homenots»

Presenten, amb Núria Feliu com a estrella, un llibre per celebrar el centenari de Josep Picola

Redacció
19 de març del 2013
Núria Feliu va ser la gran estrella de la presentació del llibre de Josep Picola.
Núria Feliu va ser la gran estrella de la presentació del llibre de Josep Picola. | Ajuntament de Sant Joan
Núria Feliu va ser la gran estrella de la presentació del llibre de Josep Picola. Foto: Ajuntament de Sant Joan

Josep Picola i Soler, poeta i llibreter, és un dels fills il·lustres de Sant Joan que ara hauria complert cent anys. Coincidint amb aquesta efemèride va ser homenatjat en un acte que va omplir el Palau de l'Abadia i que va tenir la rapsode Núria Feliu com a gran estrella. En l'acte es va presentar el llibre Josep Picola Soler. Cent anys (1913-2013) Visió d’una ànima santjoanina. Una publicació prologada pel doctor Eudald Maideu, amb una selecció de poemes a càrrec de Mar Casas, directora de la Revista D’Estil i amb fotografies d'Ernest Alda. El volum esdevé una ruta literària per conèixer alguns dels indrets del poble a través de la poesia de Picola. Una magnífica ocasió, a més, per redescobrir la seva obra i recordar la seva trajectòria humana i cultural.

En una jornada de reivindicació de poeta –Eudald Maideu el va arribar a comparar amb Salvador Espriu-, els prop de 200 assistents es van acabar aixecant per aplaudir Núria Feliu que va ser l'encarregada de recitar amb gran sentiment una selecció de l'obra de Picola. Abans, una de les filles del poeta va llegir el poema “Autorretrat” mentre que Mar Casas va explicar que que la tria s’havia ordenat de manera que es pogués fer un recorregut literari pel poble amb el llibre sota el braç.

El doctor Eudald Maideu, autor del pròleg, va parlar de la fortalesa de la generació del poeta i de la seva voluntat per escriure, que el transformà en un “gurmet de la paraula”. Maideu va demanar també que reconegués la figura del poeta santjoaní i se situés a l’alçada d'Espriu, aprofitant la presència de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs, a banda de prendre'n nota, va destacar que a banda de la seva obra va esdevenir “un dinamitzador cultural de primera” fomentant la lectura des de la seva llibreria.