El Govern retira el permís a Teredo Oils per investigar hidrocarburs

L'empresa no havia presentat el pla de treball per explorar l'existència de gas i petroli en una àrea de 50.000 ha del Ripollès, Osona i la Garrotxa. Els "antifracking" celebren la "victòria"

Arnau Urgell
15 de març del 2013
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns.
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns. | Adrià Costa
L'amenaçada del fracking s'allunya. Foto: Adrià Costa

El Govern ha iniciat el procediment per retirar el permís d'investigació d'hidrocarburs a l'empresa Teredo Oils. Una concessió que permetia explorar l'existència de gas i petroli en una àrea de més de 50.000 hectàrees entre el Ripollès, la Garrotxa i Osona.

La decisió del Departament d'Empresa i Ocupació arriba després que l'empresa no presentés el pla de treball en el qual havia de detallar les tasques a desenvolupar el proper any. Un tràmit que havien de realitzar abans del 5 de gener –tres mesos després de la concessió- i que en no realitzar-se va motivar que la plataforma Riudaura Junts contra el Fracking reclamés la suspensió de la concessió.

Teredo Oils pot presentar al·legacions contra la decisió del Govern en un termini de quinze dies. En cas que no ho fes l'extinció de l'autorització serà ferma, segons ha explicat la conselleria en un comunicat. Es dóna la circumstància que el director general de l'empresa, Phillip Paris, en diverses entrevistes haviat assegurat que en els propers mesos començaria a extreure gas a Riudaura incomplint el permís que només permetia investigar. El mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va arribar a dir que si això passava "els cauria tot el pes de la llei".

Les primeres reaccions no s'han fet esperar. En aquest sentit la Plataforma Aturem el Fracking, d'àmbit nacional, ha qualificat el gest del Govern com una "enorme victòria" i han assenyalat que es tracta "d'un punt d'inflexió" de cara a la resta de sol·licituds pendents d'autorització. A més, "han reconegut el gest del Govern i de CiU per escoltar el clam ciutadà". Al Ripollès la satisfacció també és general tant entre els alcaldes afectats pel projecte com pels representants de la plataforma comarcal.

Totes les notícies sobre el fracking al Ripollès
 


Comunicat del Departament d'Empresa i Ocupació en relació al permís d'investigació d'hidrocarburs Ripoll
Davant de l'incompliment per part del titular de les condicions establertes en l'autorització, el Departament d’Empresa i Ocupació ha iniciat el procediment d’extinció del permís d’investigació d’hidrocarburs Ripoll, atorgat a l’empresa Teredo Oils Limited. Això significa que el Departament d’Empresa i Ocupació ha decidit deixar sense efecte l’autorització atorgada el passat mes d’octubre, un cop finalitzi el procediment abans esmentat. El permís Ripoll autoritzava l’empresa Teredo Oils Limited a investigar l’existència d’hidrocarburs en el subsòl d’una àrea de 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès.
 
L’empresa no ha presentat el pla anual de labors corresponent a l’any en curs, document preceptiu que ha de ser autoritzat per la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial. Aquest és un motiu suficient per a retirar-li el permís. El Departament ha comunicat la seva decisió a l'empresa i als ajuntaments afectats. L’empresa té dret a presentar al·legacions en un termini de quinze dies. Si no ho fa o si aquestes al·legacions no demostren la falta de responsabilitat de l’empresa en l’incompliment de les seves obligacions, l’extinció de l’autorització d’investigació serà ferma.