La pluja i la neu remeten, torn del vent i el fred

La nevada ha fet gruix bàsicament a la Vall de Camprodon però la cota ha baixat menys del previst

Redacció
13 de març del 2013
La nevada a Molló ha estat important.
La nevada a Molló ha estat important. | Núria Mayà
La nevada a Molló ha estat important. Foto: Núria Mayà

Des del migdia les precipitacions han començat a remetre al Ripollès. Ha estat en forma de neu a la meitat nord del Ripollès, especialment a la Vall de Camprodon. En aquest sentit s'han acumulat més de 10 centímetres en punts com Molló. A Planoles, per la seva banda, el gruix ha estat de 5 centímetres mentre que a punts com Ribes l'enfarinada ha estat anecdòtica.

Finalment però la cota no ha baixat tant com estava previst. De fet, a tot el Baix Ripollès les precipitacions d'aquest matí han estat en forma de pluja a causa d'un efecte Fohn que no ha deixat temperatures relativament suaus. En canvi, a la Catalunya Central i a les comarques metropolitanes (Osona, Bages, Vallès Oriental...) amb altituds menors ha estat nevant.

A mesura que desapareguin les precipitacions el vent de nord anirà a més. En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per unes ratxes que –especialment a les cotes altes- poden superar els 90 km/h. El fred serà viu els dos propers dies mentre que s'espera una certa recuperació de les temperatures de cara al cap de setmana.

Tarda de calamarsades

La pluja i la neu d'aquest dimecres han arribat l'endemà d'una tarda on es van formar ruixats i tempestes arreu del Ripollès. Una de les més importants va deixar una espectacular calamarsada a la N-260 a Ribes de Freser. Concretament, i segons va explicar l'observador meteorològic Jordi Bober, en deu minuts es van acumular quatre dits de calamarsa entre la Corba i la benzinera del Llac –termes de Campelles i Ribes de Freser-.

La virulència de la tempesta va obligar als cotxes a circular molt lent per evitar patinar. Aquests fenòmens, així com nevades o calabruixades, es van repetir al llarg de la tarda tant en punts del Baix Ripollès com de la meitat nord. Es tractava però de fenòmens locals que podien emblanquinar una zona i pràcticament no notar-se a pocs quilòmetres de distància.

Precipitacions dimarts 12 de març (14:00)

Llanars: 3,2 litres
Planoles: 2,6 litres
Molló: 1,0 litres
Núria: 0,6 litres
Ribes de Freser: 5,2 litres
Ripoll: 6,8 litres
Sant Pau de Segúries: 2,0 litres
Ulldeter: 3,1 litres

Avís per fort vent per dimecres 13 de març (risc moderat)

Avís per fort vent per dijous 14 de març (risc alt)
 


A Molló ha nevat sobre calamarsa. Foto: Núria Mayà

La carretera N-260 ha quedat blanca entre Campdevànol i Ribes. Foto: Jordi Bober
  Ripoll ha quedat emblanquinat per la calamarsa. Foto: Arnau Urgell

Calamarsada a Ripoll aquest migdia. Foto: Arnau Urgell

La calamarsa ha emblanquinat els cotxes. Foto: Jordi Bober/Meteoplanoles