Cartell de luxe per a la Volta Catalunya amb més accent ripollès

“Purito” Rodríguez, Alejandro Valverde, Ryder Hesjedal i Bradley Wiggins seran en una cursa que tindrà un final d'etapa a Vallter i un inici a Llanars

Redacció
12 de març del 2013
Volta Catalunya 2012
Volta Catalunya 2012 | Adrià Costa
La Volta Catalunya tornarà a passar pel Ripollès. Foto: Adrià Costa

La Volta Catalunya, que arriba a la 93a edició, compta enguany amb un cartell de luxe. “Purito” Rodríguez, Alejandro Valverde, Cadel Evans, Ryder Hesjedal i Bradley Wiggins són alguns dels noms que afronten un dels recorreguts amb més accent ripollès de la història quasi centenària de la prova ciclista. En aquest sentit hi haurà un final d'etapa a Vallter 2000 i una sortida a Llanars però, a més, passaran per bona part de la comarca (Camprodon, Sant Pau, Sant Joan, Ripoll, Campdevànol i Gombrèn).

La cursa començarà el dilluns 18 de març a Calella (el Maresme). El dimecres es viurà la primera etapa de muntanya amb un total de 180 quilòmetres i final al Ripollès. La sortida serà a Vidreres i després de passar per Llagostera tornarà al punt d'inici. Després enfilarà cap a Sils, Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm (per arribar-hi el pilot afrontarà un primer port de primera categoria). El recorregut continuarà per Anglès, Amer, Sant Feliu de Pallerols, Sant Esteve d'en Bas, les Preses i Olot. Des de la capital de la Garrotxa s'agafarà la N-260 per la Vall de Bianya per tal d'afrontar l'ascens als túnels de Collabós que l'organització ha considerat de primera categoria. En arribar a la comarca els ciclistes prendran la C-38 cap a Sant Pau de Segúries i Camprodon, posteriorment enfilaran la GIV-5264 cap a Llanars, Vilallonga de Ter i Setcases abans d'afrontar l'ascens a Vallter 2000 de categoria especial. El port, amb un desnivell mitjà de 7,8% i rampes màximes del 12%, es considera la cima Peris per ser el sostre de la prova.


No és la primera vegada que una etapa de la Volta Catalunya acaba a Vallter 2000. Ho va fer el 1992, ara fa 21 anys, amb victòria de Tomy Rominger. En aquella edició la prova la va guanyar Miguel Indurain. Ara tornarà a l'estació d'esquí de Setcases gràcies a l'acord assolit entre els ajuntaments, el Consell Comarcal, la Mancomunitat de la Vall de Camprodon i, sobretot, FGC.

Etapa reina amb sortida a Llanars

L'endemà l'etapa reina començarà a Llanars malgrat que la sortida real es donarà a davant de la gasolinera de Camprodon. Els corredors baixaran per la C-38 i la N-260 fins a Sant Joan i Ripoll –passant abans per l'esvoranc de Ribamala- i després de creuar la capital de la comarca per la plaça de l'Ajuntament continuaran fins a Campdevànol. Allà trencaran per la GI-401 cap a Gombrèn des d'on comença el coll de Merolla de tercera categoria, el primer port del dia. La cursa continuarà cap al Berguedà per la Pobla de Lillet des d'on enfilaran el denominat alt del Pedraforca (1a categoria) abans de passar per Gòsol i l'alt de la Josa del Cadí (2a categoria). La Vansa, la Seu d'Urgell, Adrall precediran un recorregut calcat al de l'any passat però que va quedar truncat per la neu: ascens al port del Cantó (categoria especial), Sort, Rialp i pujada final a Port Ainé, també de categoria especial.

Una nova victòria catalana?

Els ciclistes catalans no han aconseguit dominar mai la gran prova del país. Josep Recio va guanyar la del 1983 i Joaquim “Purito” Rodríguez la del 2010. Ara, el ciclista vallesà –considerat el millor del 2012 en el rànquing UCI World Tour- té una gran oportunitat per aconseguir la victòria amb un recorregut que conté dues etapes d'alta muntanya. A més, ha demostrat a la Tirrè Adriàtic –amb una victòria d'etapa- que ha començat la temporada en plena forma (l'any passat va ser segon al Giro d'Itàlia i tercer a la Volta Espanya).

Alejandro Valverde, segon a la Volta Espanya 2012, serà un dels rivals a batre. També destaca Bradley Wiggins (guanyador del Tour de França 2012) i Ryder Hesjedal (campió del Giro d'Itàlia 2012). Altres dels noms a tenir en compte són Alberto Losada –company d'equip de Rodríguez-, l'excampió del món Cadel Evans (BMC); Igor Antón i Mikel Nieve (Euskaltel); Rigoberto Urán (Team Sky); Nicolas Roche (Saxo Bank Tinkof); Damiano Cunego i Michele Scarponi (Lampre) i Jani Brajkovic (Astana Team).

Recorregut detallat tercera etapa (Vidreres-Vallter 2000)

Recorregut detallat quarta etapa (Llanars-Port Ainé)
 





Galeries de fotos

Galeria de fotos 2012

Galeria de fotos 2011

Galeria de fotos 2008