Felip Puig posposa el debat del «fracking» fins que acabi la fase d'investigació

El conseller d'Empresa i Ocupació admet que han reclamat a Teredo que presenti el pla de treball. Aquest dimarts es presenta oficialment la plataforma “antifracking” del Ripollès

Arnau Urgell
11 de març del 2013
Felip Puig va presidir la inauguració del Terra de Comtes.
Felip Puig va presidir la inauguració del Terra de Comtes. | ElRipollès.info
Felip Puig va reclamar des de Ripoll ajornar el debat sobre el «fracking». Foto: ElRipollès.info

Felip Puig va reclamar aquest divendres des de Ripoll aparcar el debat sobre els impactes del fracking fins que acabi la investigació sobre l'existència d'hidrocarburs. “Seria absurd no tenir el coneixement sobre si hi ha o no producte” va declarar als mitjans després d'inaugurar el centre d'interpretació del Monestir de Ripoll.

El conseller d'Empresa i Ocupació aposta per tal que Teredo pugui desenvolupar el permís que té concedit per investigar hidrocarburs en una àrea de més de 50.000 ha del Ripollès, la Garrotxa i Osona. Això sí, va admetre que l'empresa no ha presentat tota la informació necessària. “Se li ha requerit que aporti determinada documentació per iniciar els treballs” va explicar referint-se al pla de labors que Teredo havia d'entregar abans del 4 de gener. Precisament, la plataforma Riudaura Junts reclama que s'anul·li el permís per aquest fet.

La petició dels antifracking se suma a la realitzada per bona part de l'oposició (ERC, PSC, ICV, C's i CUP) que setmanes enrere van signar el Compromís del Bover. De moment però, les paraules de Puig semblen semblen tancar la porta a la possibilitat que el Govern suspengui el permís a l'empresa anglesa. En aquest sentit el conseller va destacar la importància de saber si realment hi ha gas d'esquist al subsòl català i sobre el fracking va assenyala que “potser no val la pena prohibir una tècnica que potser després no caldrà fer servir”.

Les investigacions requeriran declaracions d'impacte ambiental

Un dels debats sobre els permisos d'investigació que diverses empreses han sol·licitat a Catalunya –se n'han autoritzat tres i set més estan pendents de la decisió de Mines- és si requereixen avaluació d'impacte ambiental. El conseller Felip Puig va assegurar que se n'haurà de fer per a cada “actuació sobre el territori”. És a dir, no caldrà per a les tasques prèvies d'anàlisi geològica –previstes en el cas del projecte Ripoll del 2013 al 2015- però sí quan es comenci a perforar per determinar si hi ha o no hidrocarburs (2016-2018).

Dimarts es presenta la plataforma antifracking del Ripollès

Aquest dimarts 12 de març, a les set del vespre, es presenta en societat la plataforma Ripollès Junts contra el Fracking. Serà en un acte a la biblioteca Lambert Mata on s'explicarà la tasca realitzada fins ara, els objectius de l'entitat, es presentarà el material editat i s'informarà de les accions previstes com la presència a la Fira de les 40 Hores. Per altra banda, el proper 23 de març els antifracking han convocat una cimera d'alcaldes de les comarques afectades per signar el Compromís d'Orís.