Ripoll recupera la capella de la Congregació per explicar el Monestir

El nou centre d'interpretació tanca la fase per arrencar el projecte turístic Terra de Comtes

Redacció
11 de març del 2013
El bisbe Romà Casanova va extreure el primer tiquet de la capella de la Congregació
El bisbe Romà Casanova va extreure el primer tiquet de la capella de la Congregació | ElRipollès.info
El bisbe Romà Casanova va extreure el primer tiquet de la capella de la Congregació Foto: ElRipollès.info

Ripoll ha recuperat la capella de la Congregació, un dels elements patrimonials més desconeguts de la vila, per explicar el Monestir. Construïda al segle XVII a l'església de Sant Pere acull des d'aquest cap de setmana un centre d'interpretació que explica la història del monument ripollès. És la darrera infraestructura del projecte turístic Terra de Comtes que ara inicia una nova etapa amb la voluntat d'atraure turistes a la comarca.

El centre d'interpretació, que va inaugurar divendres el conseller Felip Puig, ocupa un espai de 600 metres quadrats entre el Monestir i l'església de Sant Pere. De fet, les obres per restaurar la capella de la Congregació van permetre descobrir unes pintures murals a la cúpula que n'han dificultat les obres. Tot plegat ha suposat una inversió d'1,5 milions que formen part del paquet de 4,4 que han servit, entre altres, per restaurar el Palau de l'Abadia, posar en funcionament el centre d'interpretació de Montgrony i arranjar un tram del camí ral entre Campdevànol i Gombrèn.

A la capella del a Congregació s'expliquen els onze segles d'història del Monestir de Ripoll. Ho fan a partir de quatre pilars –la fe, la societat, la cultura i la nacionalitat- i amb una gran creu de vidre al centre de l'espai com a gran protagonista. L'equipament, amb molts elements interactius, posa de relleu sobretot les figures del comte Guifré el Pilós i l'abat Oliba.

Un esforç conjunt

Divendres a la nit es va inaugurar oficialment el centre d'interpretació en un acte que va presidir el conseller d'Empresa i Ocupació. Felip Puig va voler destacar l'esforç conjunt de moltes personalitats i institucions per aconseguir tirar endavant el Terra de Comtes. De fet, es va començar a impulsar al 2003 i durant tot aquest temps han passat molts alcaldes, consellers i ministres en un projecte coordinat pel Consorci Ripollès Desenvolupament, amb la participació de quatre ajuntaments i el finançament estatal i del Govern.

Aquest mateix cap de setmana ja es van obrir les portes de l'equipament. Els horaris són de dimarts a diumenge, de 9:30 a 13:30 i de 4 a 6 de la tarda (a partir de l'abril s'ampliarà de 10 a 2 i de 4 a 7). Els dilluns, en canvi, s'obriran per Setmana Santa i a l'estiu. L'entrada –que es vendrà conjuntament amb la del Monestir- costa 5 euros però serà gratuït pels ripollesos el primer any. El primer tiquet, per cert, el va extreure el bisbe de Vic, Romà Casanova.

En els baixos de la capella de la Congregació a banda de vendre les entrades –es poden adquirir també per a la resta d'equipaments del Terra de Comtes- també s'hi ha instal·lat l'oficina de turisme de Ripoll que, des de la primavera de 2010, era al Museu Etnogràfic.

Comercialitzar paquets turístics

La nova fase de Terra de Comtes la continuarà comandant el Consorci Ripollès Desenvolupament amb col·laboració dels ajuntaments implicats. Tanmateix, s'ha contractat una empresa externa –Transversal- per tal de tirar endavant aspectes com la comunicació, la formació dels tècnics de turisme municipals així comercialitzar paquets turístics –suma de l'oferta pública i de la privada- lluny de la comarca.



Galeries de fotos del projecte Terra de Comtes

Inauguració de la capella de la Congregació (Arnau Urgell)

Inauguració de Montgrony Any 0 (Arnau Urgell)

Inauguració del Palau de l'Abadia (Arnau Urgell)

Presentació del "nou" Palau de l'Abadia (Adrià Costa)
 

Una gran creu presideix el centre d'interpretació del Monestir de Ripoll. Foto: ElRipollès.info