La N-260 estarà tallada entre Ripoll i Sant Joan com a mínim quatre dies

Aquest mateix matí han començat les obres de reparació de l'esvoranc de quinze metres a Ribamala. El recorregut alternatiu és per Vallfogona i Santigosa

Redacció
07 de març del 2013
Treballs per reparar l'esvoranc de Ribamala.
Treballs per reparar l'esvoranc de Ribamala. | Ajuntament de Sant Joan
Treballs per reparar l'esvoranc de Ribamala. Foto: Ajuntament de Sant Joan

L'episodi de pluja, que va acumular fins a 200 litres, ha tingut una greu conseqüència a la carretera més important del Ripollès. Aquest dimecres a la tarda es va produir un esvoranc a la N-260 a la zona de Ribamala, al límit dels termes de Ripoll i Sant Joan. El forat és d'uns 15 metres de llargada per un metre d'ample i ha fet caure al riu l'asfalt del voral del carril en sentit nord. A més, l'esvoranc no ha parat de créixer cap a l'interior de la carretera.

Després de tota la nit amb la carretera tallada aquest matí s'ha donat pas alternatiu a la circulació. Tanmateix, des de quarts d'onze del matí s'ha tallat definitivament per iniciar les obres de reparació. Uns treballs que no seran fàcils i que el cap de la unitat de Carreteres a Girona, Jorge Verdú, ha explicat a les institucions de la comarca que es pot allargar diversos dies . De fet, les previsions indiquen que segurament no se solucionarà abans de diumenge (no es descarta que la setmana vinent comenci i encara no s'hagi pogut obrir). Segons ha assenyalat l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, ahir mateix al vespre ja es va contractar d'urgència l'empresa que ha de fer els treballs.

Itineraris alternatius

El principal recorregut alternatiu entre Ripoll i Sant Joan –per quan es torni a tallar- és la carretera de Vallfogona (N-260a) i després agafar la carretera de Santigosa (GI-521). Aquest fet suposa realizat en 44 minuts un viatge que habitualment es fa en 12 (20 quilòmetres més). En canvi, per anar de la Vall de Camprodon fins a Vic o Barcelona és millor utilitzar els túnels de Collabós (N-260) i després els de Bracons (C-37). També ha estat molt freqüentada la pista de les Llances entre la Plana de Sant Joan i la zona de Sant Bernabé de les Tenes.

L'esvoranc de Ribamala no va ser l'únic efecte de les pluges a la xarxa viària. També es van produir diverses esllavisades en punts de la carretera de Beget (GIV-5223), de Molló (C-38) i de Vallfogona (N-260a), entre altres.

Els efectes de l'esvoranc

L'esvoranc de Ribamala també provoca problemes al transport públic i a l'escolar així com a la recollida de residus, segons ha informat el Consell Comarcal del Ripollès . A més, posa en risc la disputa de la Duatló de Carretera de Sant Joan prevista pel diumenge.

Els treballs per arreglar l'esvoranc han començat aquest matí. Foto: Arnau Urgell

A primera hora s'ha donat pas alternatiu a Ribamala. Foto: Arnau Urgell